Česká armáda si drží nemovitosti za 6,5 miliardy korun, pro které nemá žádné využití. Za správu budov zaplatila v roce 2018 celkem 32 milionů korun. Nemovitosti jsou přitom už řadu let prázdné. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

„S ohledem na to, že nemovitosti nejsou využívány, řada z nich postupně chátrá. Stavební zanedbanost objektů ministerstvo odhadlo na 13,4 miliardy korun,” uvedl NKÚ.

Podle mluvčího úřadu Václava Kešnera armáda přestala používat řadu z nemovitostí ležících ladem už před rokem 2010 v souvislosti s dřívějším zavedením profesionální armády.

Mnohé z nemovitostí proto postupně chátrají. Pokud by je ministerstvo chtělo všechny opravit, stálo by to asi 13,4 miliardy korun.

Kontroloři zároveň upozornili, že pokud by se armáda řídil koncepcí stanovenou v tzv. Bílé knize z roku 2002, mohla peníze utržené za prodej nemovitostí vložit do správy a údržby těch, které si ponechá. Ze 4,2 miliardy získaných z prodejů za roky 2004 až 2015 ale obrana použila na opravy jen 800 milionů korun.

Ministerstvo si dalo v Bílé knize za úkol zefektivnit také využívání ubytovacích zařízení. V roce 2014 navrhl resort ukončit provoz 37 ubytoven s nízkou obsazeností či ztrátovým provozem, a 31 z nich následně prodat.

Ročně by tak obrana na nákladech ušetřila 20 milionů. Armáda ale nakonec schválila prodej jen sedmi ubytoven.

Ministerstvo obrany a Armádní Servisní vlastní dohromady 32 tisíc nemovitostí v hodnotě dosahující 62 miliard korun. Resort má ve své správě rovněž vojenské areály o celkové rozloze 400 kilometrů čtverečních.

(pel)