Poslanci dali v prvním čtení souhlas manželství homosexuálních párů. Předseda SPD Tomio Okamura k tomu prohlásil, že by radši skočil z okna, než aby ho adoptoval stejnopohlavní pár. (Ilustrační foto)

Předseda SPD Tomio Okamura by raději skočil z okna, než by měl být adoptován stejnopohlavním párem. Uvedl to ve sněmovně během projednávání sňatků homosexuálních osob. Poslanci nakonec v prvním čtení manželství leseb a gayů podpořili. 

„Nikdy bych nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem, to bych raději skočil z okna,“ běsnil u pultíku Okamura.

Šéf SPD míní, že ti, kteří mluví o dětech v dětských domovech, o tom nic nevědí, protože tam nestrávili část dětství, jako on.

Zdůraznil dále, že nemá problém s homosexuály a že jedním z nich je i jeho mladší bratr, ale že rodinu tvoří muž, žena a děti a tak by to mělo i zůstat.

Nezařazená poslankyně Ivana Nevludová je přesvědčena, že snaha uzákonit homosexuální svazky povede k totální destrukci pojmu manželství.

„Chceme nadále mluvit o matce a otci, nebo o rodiči číslo jedna a číslo dva?“ ptala se během jednání.

Hlavní autor navrhované ústavní ochrany manželství jako svazku muže a ženy Marek Výborný z KDU-ČSL není vedena debata o právech menšin, ale o hodnotách.

Naopak šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s návrhem souhlasí.

„Chci, aby homosexuální páry nemusely poslouchat, že to, co oni prožívají, je úchylka,“ řekla.

Stejně jako minulý týden se jednání parlamentu zpozdilo, protože někteří členové vlády nepřišli.

Poslanci nakonec v prvním čtení sňatky stejnopohlavních párů podpořili. Proti bylo 41 poslanců z 97 přítomných, což n zamítnutí nestačilo.

Většinově se proti tomu vyslovily klubu KDU-ČSL, ODS, SPD. Proti bylo také část hnutí ANO a všichni nezařazení poslanci. (pel)