Zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory, který od roku 2035 prosazuje Evropská komise, je pro vládu premiéra Petra Fialy (ODS) nepřijatelný. (Ilustrační foto)

Zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory, který od roku 2035 prosazuje Evropská komise, je pro vládu premiéra Petra Fialy (ODS) koalic SPOLU a PirSTAN nepřijatelný. Podle Fialy by mnoho lidem v ČR kvůli toho hrozila chudoba. 

Fiala to řekl v rozhovoru pro CNN Prima News.

„Návrh na zákaz automobilů se spalovacími motory, to by ohrozilo existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu,” prohlásil.

Tzv. Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) nesmí podle Fialy znamenat zchudnutí občanů.

Nová vláda je také zastáncem, aby jádro bylo mezi podporovanými zdroji energie.

Česko chce spolu s Francií prosadit v Bruselu uznání jaderné energie jako stabilního a bezemisního zdroje.

Podle Fialy je v Česku nutno dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak Česku hrozí, že nebude mít dostatek energie za rozumné ceny a bude muset nakupovat draho ze zahraničí.

„Potřebujeme krátkodobě vyřešit, že se řada lidí dostává do energetické chudoby, má problémy způsobené růstem cen energií a jde navíc o problémy existenčního rázu,“ uvedl.

Za raketovým elektřiny a plynu zdražením je vzestup cen energií na burzách, kde je dodavatelé pro své klienty pořizují. Elektřina rychle zdražuje druhým rokem, meziročně její cena stoupla téměř o polovinu, zemní plyn podražil zhruba o čtvrtinu.

Vliv na zdražování mají také rostoucí ceny emisních povolenek a boje mezi Západem a Východem o plyn. (pel)