Od čtvrtka 25. února budou lidé v Česku muset nosit respirátory, klasické roušky už jim stačit nebudou. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku mohou zahodit podomácku vyrobené roušky. Babišova vláda rozhodla o povinném nošení respirátorů nebo dvou chirurgických roušek v MHD, obchodech a dalších veřejných místech, a to nakonec až od čtvrtka 25. února. Původně bylo přitom v plánu, že nařízení začne platit už počínaje úterní půlnocí. Od března pak budou kvalitnější ochrana dýchacích cest povinná všude, kde se vyskytuje více než 2 lidé.

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

„Je potřeba udělat maximum pro to, aby se zamezilo šíření nákazy covid-19. Každý z nás může nošením adekvátních pomůcek na ochranu dýchacích cest přispět v boji proti epidemii,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Podstatné přitom podle něj je, jakou mají tyto ochranné pomůcky filtrační účinnost.

U respirátorů a roušek přitom nezáleží na tom, zda je vyrobena z nano-materiálu či nikoliv, ale jakou normu výrobek naplňuje. Označení FFP2, KN95 je u respirátorů zárukou až 95% filtrační účinnosti.

Přísnější pravidla pro nošení ochranných prostředků proti šíření koronaviru na veřejně přístupných místech začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek.

Respirátor třídy minimálně FFP2 či KN 95 bez výdechového ventilu nebo 2 přes sebe nasazené zdravotnické obličejové masky budou muset lidé nosit ve všech vnitřních prostorách a na dalších veřejně přístupných místech, kde budou více než 2 osoby na vzdálenost méně než 2 metry. Tato ochrana bude povinná např. v obchodech, zdravotnických zařízeních, hromadné dopravě, nebo i ve vozidlech, kde cestují lidé mimo jednu domácnost.

Protože se nevyrábějí malé respirátory, musí mít roušku chirurgickou, děti od 2 do 15 let mají výjimku. Nemusí mít respirátor, ale stačit nebude ani podomácku vyrobená rouška, ale 1 zdravotnická obličejová maska.

Respirátor nebo 1 zdravotnickou obličejovou masku bude nutné nosit ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště nebo místo ubytování, ale i ve venkovních prostorách v zastavěném území obce, kde se nachází alespoň 2 osoby vzdálené od sebe méně než 2 metry.

Vláda zároveň vyčlení 7,5 milionu roušek z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv.

Ty budou prostřednictvím 15 potravinových bank a jejich centrálního skladu a další zhruba tisícovky sociálních partnerů zdarma distribuovány osobám a domácnostem ohroženým chudobou či materiální deprivací. Každá osoba by měla dostat jedno balení o obsahu 50 kusů roušek.

Ze skladů Správy státních hmotných rezerv bude uvolněno také 3 467 312 kusů respirátorů typu FFP2, které vláda pošle bezplatně do škol a dalších školských zařízení.

Jejich zaměstnanci dostanou v období od 1. března 2021 do 31. března 2021 po třech respirátorech na týden.

Jedná se o školy a školská zařízení, ve kterých bude povolena prezenční výuka od 1. března 2021 a následně podle harmonogramu schváleného vládou 15. února. (pel)