Městská policie v Praze zakázala dětem a lidem, kteří chtěli využít sněhovou nadílku, bobovat a lyžovat na Petříně. Strážníci je vyhnali pryč, protože kopec sjížděli prý v místech, kde je to kvůli vyhlášce chránící veřejnou zeleň v parcích zakázáno. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) později slíbil vyhlášku, která zakazuje sáňkování a jízdu na běžkách v parcích a zahradách, změnit. 

Lidé začali na sociálních sítích zveřejňovat videa a záběry, jak je strážníci zastavují. Sáňkování dětí nebo lyžaře a snowbordisty tak nejednou přerušila hlídka městské policie.

Výstrahu dostala i školka, ze které děti sáňkovaly v blízkosti sochy Jana Nerudy v Petřínských sadech.

Informaci potvrdila serveru iDnes.cz i mluvčí městské policie Irena Seifertová, podle které bobovalo asi 40 dětí v doprovodu 7 dospělých v místech, kde to vyhláška zakazuje.

Hlídka je na porušování vyhlášky pouze upozornila, podobně jako přítomné lyžaře a snowboardisty. Pokutu nikdo nedostal, všechny prohřešky byly vyřešeny na místě domluvou.

Zákaz lyžování a bobování na Petříně podle ní nesouvisí se současným pandemickým opatřením, kdy se mimo jiné lidé nemají setkávat ve skupinách a také na horách jsou zavřené vleky.

Seifertová se také odkázala na vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který nad sáňkujícími dětmi vyjádřil znepokojení a nechal se slyšet, že když někdo lyžuje mimo označené trati, tak to není v souladu se zákony.

Chováním ve veřejné zeleni v Praze se zabývá vyhláška města. Ta stanovuje, že v zeleni, která je součástí zahrad a parků, je mimo jiné zakázáno lyžovat, sáňkovat a jezdit na snowboardu.
Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) po dnešku slíbil vyhlášku upravit.

„Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. Ukázalo se, že existuje 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína. Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Vyhlášku bude nutné aktualizovat,“ uvedl Hřib.

Primátor dále míní, že  je naopak dobře, že děti v současném období koronavirové pandemie, kdy jsou zavřené školy, tráví čas venku na čerstvém vzduchu. (pel)