Obyvatelům Kanárských ostrovů došla s migranty trpělivost. Pořádají na ně štvanice. (Foto z protestu proti migraci v únoru 2021)

Na Kanárských ostrovech se vyostřuje napětí mezi migranty a místními obyvateli. Ti s běženci, kteří ostrov zaplavili a často páchají trestnou činnost, ztratili trpělivost. Na uprchlíky pořádají organizované štvanice a výjimkou nejsou ani krvavé bitky. 

Upozornily na to servery Novinky.cz a Expres.

V posledních měsících došlo k prudkému nárůstu počtu běženců ze západní Afriky, kteří se pokoušeli na ostrovy dostat.

Ostrovy jsou oblíbeným cílem migrantů zejména proto, že Evropská unie začala v roce 2019 poskytovat finanční prostředky Maroku, aby zabránila lidem překračovat Středozemní moře do Španělska.

V současné době je na ostrově asi 11 tisíc běženců, většina pochází ze Západní Sahary, hlavně ze zmíněného Maroka.

Obyvatelé Gran Canaria si stěžují, že kvůli rostoucímu počtu utečenců klesá bezpečnost a naopak roste kriminalita.

Španělská vláda to ovšem popřela s tím, že od listopadu se na Kanárských ostrovech stalo pouze 45 trestných činům souvisejících s běženci.

Na ostrově se však zvyšuje napětí mezi místními a migranty. Podle serveru Expres se obyvatelé organizují a pořádají v ulicích doslova trestné výpravy, aby nežádoucí uprchlíky zastrašili a vystrnadili.

Tisíce přistěhovalců uvěznila na ostrově pandemie covidu-19 a také neschopnost Evropské unie řešit problém migrace.

Podle statistiky OSN přišlo za loňský rok do Španělska zhruba 41 tisíc migrantů. Země je na tom ještě hůř než Itálie či Řecko a nejvíce to odnášejí právě Kanárské ostrovy, kam dorazila polovina všech příchozích migrantů. (pel)