Na Novém Zélandu od začátku koronavirové pandemie zemřelo na covid celkem jen 25 osob. V Česku to až dosud bylo celkem 17 tisíc lidí. Nový Zéland se po úspěšném zvládnutí pandemiie začal otvírat svěu a oznámil, že začne opět do země přijímat migranty. Česko, které je členem Evropské unie, neprodyšně uzavřelo hranice před světem. Do země mohou jen studenti a gastarbeiteři.

Zodpovědní politici v Česku přiznávají, že po téměř roce „boje“ s koronavirem se země ocitla na pokraji katastrofy. Premiér Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varovali před kolapsem zdravotnického systému v Česku.

Blatný dokonce přiznal, že přijatá protikoronavirová opatření (zahrnující totální uzavření mnoha podnikatelských sektorů) nefungují.

Nový Zéland v pátek oznámil, že opět začíná přijímat přistěhovalce. Ostrovní stát se chránil před epidemií koronaviru uzavřením hranic. Díky tomu jej pandemie fakticky nezasáhla.

V zemi se čtyřmi miliony obyvatel se celkem nakazily jen necelé dva tisíce lidí. Až dosud zemřelo pouhých 25 osob.

Vláda premiérky Jacindy Ardernové zastavila vstup migrantů do země již v březnu 2020, tedy na začátku pandemie.

V Česku na covid zemřelo 17 tisíc lidí

V Česku za čtvrtek 4. února přibylo 8 032 nakažených. Index rizika protiepidemického systému PES zůstává na 71 bodech. Od poloviny ledna je setrvale na čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Vláda udržuje dál pátý stupeň.

Do statistik ve čtvrtek přibylo dalších 62 obětí. Celkový počet úmrtí na koronavirus k pátečnímu ránu činí 16 976.

Vyléčilo se 541 lidí a počet uzdravených tak přesáhl 909 tisíc.

Aktivních případů onemmocnění covid-19 v ČR přesahuje 95 tisíc. Aktuálně je hospitalizováno 5 753 lidí, 995 z nich je v těžkém stavu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve čtvrtek médiím řekl, že opatření proti šíření epidemie přestala fungovat a nemocnice jsou na hraně kapacit.

Podle počtu nákaz koronavirem na obyvatele za 14 dní zůstává ČR v EU třetí za Portugalskem a Španělskem. (sfr)