Švýcarsko odmítlo vakcínu AstraZeneca. Alespoň dokud nebudou k dispozici výsledky studií, které jednoznačně prokáží její bezpečnost.

Švýcarsko odmítlo schválit vakcínu AstraZeneca. Země považuje dostupná data o účinnosti jako neúplná a chce si počkat na podrobnější studie. Evropská unie (EU) přitom na tuto očkovací látku spoléhala jako na spásu. Poté, co firma oznámila, že nezvládne dodat státům EU slíbené množství vakcín, množí se informace o neprokázané účinnosti. Některé země EU proto nově nedoporučují podávat oxfordskou vakcínu od AstraZenecy lidem nad 65 let. Evropský lékový úřad EMA ji přitom doporučil pro všechny lidi nad 18 let.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Švýcarský zdravotnický úřad Swissmedic požaduje další informace o bezpečnosti, účinnosti a kvalitě látky ze 3. fáze klinických studií, které probíhají v Severní a Jižní Americe.

„Jakmile budou výsledky k dispozici, bude možné velmi rychle udělit dočasný souhlas s průběžným procesem,“ citoval web prohlášení.

Švýcarská komise pro otázky očkování (EKIF) doporučila, aby rizikové skupiny, do kterých patří senioři nad 65 let a zdravotníci, zatím dostávali pouze prozatím schválené a doporučené vakcíny.

Podle dosud zveřejněných studií poskytuje jediná dávka tři měsíce po aplikaci 76procentní ochranu před covidem-19. Při podání druhé dávky nejméně tři měsíce po první dávce účinnost podle výrobce stoupá na 82 procent, připomněl server.

Zatímco země Evropské unie čekaly na schválení vakcíny AstraZeneca do konce ledna 2021, Velká Británie začala tímto preparátem očkovat už na začátku letošního roku.

Velká část zemí Evropské unie včetně Česka se přitom spoléhala především na vakcínu od firmy AstraZeneca. Společnost má ale problémy s výrobou a během 1. čtvrtletí státům EU dodá jen 40 milionů dávek, tedy jen polovinu původně nasmlouvaného množství.

Některé země Evropské unie přitom tento týden začaly upravovat své očkovací plány poté, co jejich experti nedoporučili podávat vakcínu firmy AstraZeneca starším lidem.
Týká se to Německa, Rakouska, Itálie, Polska, Švédska, Francie a Belgie.

Prioritně tak nebudou očkováni senioři a zdravotníci, ale naopak přednost dostanou mladší lidé nebo zaměstnanci ve vybraných profesích, například učitelé.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v minulém týdnu doporučila podmínečnou registraci vakcíny britsko-švédského výrobce jako třetí očkovací látky po přípravcích firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Preparát zatím nebyl testován na dostatečném množství lidí starších 55 let a podle EMA tak není tedy zcela jisté, jak spolehlivě u nich funguje.

Zatímco firma se dušuje, že vakcína funguje spolehlivě pro všechny věkové kategorie, experti výše zmíněných států chtějí počkat na další data, která by mohla být k dispozici v příštích týdnech či měsících.

Distribuce vakcíny AstraZeneca do Česka by podle serveru iDnes.cz měla začít 6. února, kdy do Česka přijde prvních 20 tisíc dávek. A zatímco v některých zemích omezují její použití jen do určitého věku, v Česku se nic podobného nechystá.

Celkově by v únoru podle posledních informací Radiožurnálu mělo přijít 170 tisíc dávek od AstraZeneca. Původně přitom ministerstvo zdravotnictví ve svých odhadech počítalo s 200 tisíci dávkami.

V Česku začalo očkování 27. prosince 2020. K 3. 2. (20:00) bylo v Česku provedeno 310 340 očkování, z toho 65 916 osob už dostalo i druhou dávku. Během samotné středy bylo naočkováno 13 400 lidí. (pel)

Brusel nařídil státům rychleji očkovat, ale vakcíny nedodal. V ČR dostalo dávku jen 18 % starších 80 let

Očkování v Česku se vleče: Izrael už naočkoval třetinu obyvatel, v Evropě vede Británie a Irsko

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám