Polní nemocnice v Letňanech se ruší. Stát za pronájem nevyužité nemocnice zaplatil desítky milionů korun.

Polní nemocnice v pražských Letňanech se ruší. Vystavěná byla kvůli koronavirové epidemii minulý rok v říjnu. Od té doby nebyla aktivována. Stát za pronájem nevyužité nemocnice zaplatil desítky milionů korun. Záložní nemocnice v Brně ale zůstane. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Návrh na zrušení v říjnu vystavěné nemocnice podal náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Její udržování považuje při nedostatku personálu za neúčelné.

I v případě, že by se zlepšila situace s personálem je podle Černého lepší posílit kapacity normálních nemocnic.

Jeho návrh potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj není polní nemocnice v Letňanech ani optimálním místem pro očkovací centrum. K 6. únoru by tak měl být ukončen její provoz. Polní nemocnice tak bude zrušena ještě před tím, než byla aktivována.

Záložní nemocnice v Letňanech byla na podzim postavena kvůli zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Nemocnice sídlí v halách letňanského výstaviště a postarat se může o 500 pacientů.

Původně měla nemocnice sloužit pacientům, kteří se kvůli karanténě nemohli vrátit domů. Využívána mohla být i pro následnou péči. Podle původních plánů měli být na místě nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci. Ti by byli staženi v případě aktivace z jiných nemocnic.

Za pronájem si od jejího vystavění do konce listopadu nechala firma ABF vyplatit 26,6 milionu korun. Smlouva byla prodloužena do konce února a stát by tak měl zaplatit dalších 53 milionů korun.