Vláda požádá sněmovnu 22. prosince znovu o prodloužení nouzového stavu v Česku kvůli pandemie koronaviru. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl pro deník Právo. Aktuálně platí stav nouze v ČR od 5. října, skončit by měl 23. prosince. Opoziční poslanci se ale k prodlužování staví dlouhodobě odmítavě. Klíčové tak budou – stejně jako v případě schvalování státního rozpočtu 2021 – opět hlasy KSČM, která menšinový kabinet ANO a ČSSD toleruje.

„Samozřejmě, že sněmovnu požádáme o prodloužení nouzového stavu, počítám s termínem 22. prosince,“ řekl Babiš deníku Právo.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) si resort nechal vypracovat právní analýzu toho, jaké kroky lze provádět bez nouzového stavu a co lze provádět jen během něj.

Opoziční poslanci se ale k prodlužování nouzového stavu staví dlouhodobě odmítavě.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip v pondělí nechtěl předjímat, jak se jeho strana zachová.

„Nevím, jaké by pro nouzový stav vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost. V každém případě si ale kabinet musí říct, jestli chce nouzový stav prodloužit, nebo ne,“ řekl.

Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října a poté 19. listopadu. Prošel tehdy návrh KSČM do 12. prosince, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Babiše přitom původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince.

Stejně tak to bylo 9. prosince, kdy vláda požadovala prodloužení až do 11. ledna, ale nakonec prošel rovněž komunistický návrh do 23. prosince.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se tehdy zlobil, že jediné, čeho tím poslanci dosáhnou, je, že se před Vánoci sejdou k posouzení další žádosti o prodloužení.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. (pel)