Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí 2020 meziročně klesla o 5 procent. Propad ovlivnila především nižší poptávka domácností. Mezičtvrtletně pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 6,9 procenta.

Ukázala to zpřesněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Ve 3. čtvrtletí byl výkon ekonomiky meziročně nižší o 5 procent. Přispěla k tomu hlavně situace v odvětvích obchodu, ubytování a pohostinství a průmyslu,” uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Negativní meziroční vývoj HDP byl způsoben poklesem domácí poptávky.

„Poklesly podnikové investice do strojů, zařízení a dopravních prostředků a také investice domácností do obydlí. O téměř 4 procenta se snížily i spotřební výdaje domácností,“ doplnil Kermiet.

Proti říjnovému odhadu je ten aktuální optimističtější. Tehdy ČSÚ očekával propad o 5,8 procenta. Růst HDP pak předpokládal o 6,2 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu klesly meziročně o 2,7 procenta, mezičtvrtletně vzrostly o 3,2 procenta. Z toho výdaje domácností reálně klesly o 3,9 procenta oproti stejnému čtvrtletí minulého roku, oproti předchozímu čtvrtletí vzrostly o 5 procent.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí meziročně rostly o 0,1 procenta, mezičtvrtletně klesly o 0,6 procenta.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 36,7 miliardy korun na rekordních 126,6 miliardy korun, z toho saldo zahraničního obchodu se zbožím činilo 96,2 miliardy korun.

Vývoz zboží meziročně vzrostl o 0,2 procenta, mezičtvrtletně o 31,4 procenta.

Meziroční vývoj vývozu zboží byl pozitivně ovlivněn hlavně obchodem s elektrickými a optickými přístroji a potravinářskými výrobky. Naopak negativní vliv měl obchod se stroji a zařízeními a kovodělnými výrobky.

Dovoz zboží meziročně klesl o 1,3 procenta, mezičtvrtletně vzrostl o 20,6 procenta.

Na meziročním vývoji dovozu se významně podílel pokles dovozu ropy a zemního plynu, základních kovů, strojů a zařízení a subdodávek pro automobilový průmysl.

Vývoz služeb meziročně klesl o 20,2 procenta (mezičtvrtletně rostl o 0,6 procenta) a dovoz služeb klesl o 26,3 procenta (mezičtvrtletně klesl o 8,2 procenta). (pel)