Přehled nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (16. – 20. listopadu 2020).

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (16. – 20. listopadu 2020).


Vesmírná loď společnosti SpaceX už dorazila na ISS

Loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX, která nese k mezinárodní vesmírné stanici ISS čtyři astronauty, měla původně vzlétnout z Kennedyho vesmírného střediska už v neděli, nakonec vyrazila až v pondělí ráno. Nyní už je celá posádka v cíli. Na rozdíl od testovacích pilotů zůstane tato čtveřice astronautů na ISS pět až šest měsíců.

Akcie sítě restaurací Coloseum budou na trhu už na jaře

Skupina Coloseum, která provozuje síť italských restaurací pod stejným názvem, chystá vstup na pražskou burzu. Na trhu Start hodlá nabídnout až 30 procent akcií. Na trh hodlá společnost vstoupit na jaře příštího roku. Skupina Coloseum, kterou založil před 25 lety její současný stoprocentní vlastník a ředitel Jan Mužátko, má v plánu posílit stávající kapitál, který byl vlivem pandemie covid-19 oslaben.

Na Slovensku hodlá Volkswagen investovat půl miliardy eur

Koncern Volkswagen investuje přibližně 500 milionů eur (13,2 miliardy korun) ve své továrně v Bratislavě do ohlášené výroby nové generace modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat. V souvislosti s tím bude vytvořeno taky na 2000 pracovních míst. Značnou část zmíněných investic podnik použije na úpravu linek v lakovně a na dodatečné technologie. Kromě investic do výroby vozů Škoda Superb a Volkswagen Passat vynaloží další peníze do jiných modelů.

Těžař zlata Endeavour míří mezi desítku největších těžařů na světě

Těžařská společnost Endeavour Mining, zaměřená na západní Afriku, plánuje koupit za asi dvě miliardy dolarů (asi 44,6 miliardy korun) Teranga Gold. Firma, která tímto spojením vznikne, bude patřit mezi deset největších těžařů zlata na světě a bude největším producentem zlata v západní Africe. Průměrná roční těžba nové firmy by měla činit více než 1,5 milionu troyských uncí (46 655 kilogramů). Stane se největším těžařem zlata v Burkině Faso, Senegalu a Pobřeží slonoviny.

Aerolinky EasyJet letos poprvé prodělaly

Britská nízkonákladová letecká společnost EasyJet se kvůli koronaviru letos poprvé ve své 25leté historii propadla podle očekávání do ztráty. Ta činí od konce září téměř 1,1 miliardy liber. V dubna si firma od britské vlády půjčila 600 milionů liber. Vzhledem k převládající nejistotě se EasyJet neodvažuje zveřejnit výhled na příští rok.

Huawei se zbavuje Honoru, chce značce umožnit další fungování

Čínská společnost Huawei Technologies prodá kvůli americkým sankcím divizi levných telefonů Honor. Doufá, že dceřiná firma, kterou transakcí převede pod správu 30členného konsorcia vedeného jejími prodejci, bude mít díky osamostatnění šanci přežít, protože se na ni sankce Washingtonu už nebudou vztahovat. Pro Honor však nezávislost znamená, že bude muset provádět vlastní výzkum a vývoj. Podle zpráv v médiích noví majitelé údajně již uvažují o tom, že si další prostředky opatří za pár let vstupem firmy na burzu.

Amazon plánuje nově doručovat i léky na předpis

Internetový prodejce Amazon otevřel ve Spojených státech svou první online lékárnu. Až domů bude zasílat i běžné léky na předpis hrazené zdravotním pojištěním, přičemž pro předplatitele služby Prime bude zásilka zdarma. Firma sdělila, že bude akceptovat většinu pojištění. Předplatitelé Prime, kteří pojištěni nejsou, si u ní budou moci nakoupit generika i značkové léky se slevou. Krok Amazonu však ohrožuje pozici tradičních amerických lékárenských řetězců CVS a Walgreens, ale i maloobchodního řetězce Walmartu, který také prodává léky.

Boeingy 737 MAX mohou opět létat

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) povolil obnovit provoz letadel Boeing 737 MAX, který byl loni v březnu zastaven po tragických nehodách. Obnovení provozu je podmíněno úpravami letadel a novým školením pilotů. Odstávka letadel, který měla být původně záležitostí několika týdnů, se postupně protáhla na více než rok a osm měsíců. Boeing vyčíslil náklady na vývoj nápravy chyb letadla a odškodnění aerolinkám vyčíslil na 20 miliard dolarů.

Automobilka Hyundai zahájila výrobu modernizované verze modelu Kona Electric

Automobilka Hyundai zahájila výrobu modernizované verze modelu Kona Electric. Vylepšený model má čistší design a klade důraz na čistotu elektrické mobility. Nový design vozu disponuje elektromotorem o výkonu 150 kilowattů a sadou baterií o kapacitě 64 kilowatthodin, což umožňuje dlouhý dojezd 484 kilometrů. Vůz je o 25 milimetrů delší než předchozí verze. Má nová světla LED a výraznější světlomety protažené až do bočních stěn. Model má modernizovaný systém Bluelink, který umožňuje ovládat vůz pomocí telefonu nebo hlasových povelů.

Řetězce zahajují prodej vánoční stromků

Sítě prodejen pro kutily, jejichž součástí jsou zahradní centra, zahájily na konci pracovního týdne prodej vánočních stromků. Lidé si je mohou přijít vybrat do prodejen, mohou si je ale také objednat na internetu s vyzvednutím v obchodě, ale i doručením domů. Většina prodejen, včetně trhů, musí být v současné době z vládního nařízení uzavřena. Výjimku mají například prodejny zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby.