Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z příjmů na 15 procent. Majetnější lidé s vyššími příjmy by platili 23 procent. Potvrdila to ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pro televizi CNN Prima News. Reálné zdanění příjmů je v současné době přesně 20,1 procenta. 

Vládní daňový balík má sněmovna v druhém kole projednávat v úterý.

„Do úterý se musí podat pozměňovací návrh, podá ho pan premiér jako poslanec, tak jsme dlouhodobě domluveni. Naposledy jsem s ním mluvila v sobotu a řekl mi, že to lidem slíbil a že návrh podá, a to na 15 a 23 procent. Teď lidé potřebují pomoc. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy,“ uvedla Schillerová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce nakonec zrušit superhrubou mzdu na stálo, daně ale plánuje snížit jen na 2 roky.

Původně přitom tvrdil, že chce vláda superhrubou mzdu zrušit také jen na 2 roky, což požadoval prezident Miloš Zeman. To však rázně odmítla koaliční ČSSD, podle které by to bylo „padlé na hlavu“.

Zrušení superhrubé mzdy vláda považuje za pomoc zaměstnancům. Přineslo by snížení daní z příjmu pro zaměstnance, protože by se základ daně snížil o platby povinných odvodů zaplacené zaměstnavatelem. ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu letos koncem srpna.

V současné době existuje jediná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent. Ta se však počítá nikoliv z klasické hrubé mzdy (kterou má zaměstnanec v pracovní smlouvě), nýbrž ze mzdy superhrubé, která je vyšší než hrubá mzda (jelikož se do ní započítávají i odvody na sociální a zdravotní pojištění). Reálné zdanění příjmů je tak přesně 20,1 procenta.

Koaliční vláda ANO a ČSSD se ke zrušení superhrubé mzdy zavázala v programovém prohlášení. Podle dřívějšího vyjádření Schillerové by reálný výpadek příjmů veřejných rozpočtů kvůli zrušení superhrubé mzdy měl být něco přes 70 miliard korun, Babiš mluvil o výpadku 73 miliard korun. (pel)

Státní rozpočet na rok 2021 bude příští rok kvůli superhrubé mzdě schvalován znovu

Hrozí kolaps veřejných financí, pokud se zruší superhrubá mzda, varovala rozpočtová rada