Státní Česká pošta si potřebuje půjčit 5 miliard korun na zajištění svého dalšího provozu. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Státní Česká pošta potřebuje 5 miliard korun na zajištění svého dalšího provozu. Tuto částku si plánuje půjčit od bank nebo od státu. Půjčkou chce překlenout období do doby, než dostane od státu úhradu nákladů za poskytování tzv. univerzální služby v letech 2018 až 2022.

Informaci přinesl Deník N.

Úvěr pro Českou poštu má poskytnout celkem šest bank, mezi nimiž jsou například Česká spořitelna, Československá obchodní banka a Komerční banka.

Úvěry musí pošta splatit do poloviny roku 2023.

Podle pošty je financování komerčním úvěrem legitimní možností na překlenutí období, za které ještě peníze od státu nedostala.

Mluvčí pošty Matyáš Vitík upřesnil, že pošta bude posuzovat podmínky úvěru a vybere si tu, která bude dávat ekonomický smysl.

„Těch, se kterými můžeme reálně pracovat, jsme obdrželi už několik. Zároveň jednáme s ministerstvem financí o podmínkách zápůjčky od státu,“ upřesnil.

Doposud státní Česká poště dostávala od státu za rok půl miliardy korun.

Podle příslušné novely by státní příspěvek měl vzrůst až na 1,5 miliardy korun. Schválit to ale musí Evropská komise, která zkoumá, jestli nejde o nedovolenou podporu.

Česká pošta za rok 2019 vykázala ztrátu ve výši 376 milionů korun. (sfr)