Sněmovna projednává zvýšení schodku státního rozpočtu. Podle ODS se Babiš chová jako Ježíšek, rozdává však peníze občanů, (Foto: Redakční koláž)

Opozice nakonec prohrála sněmovní válku o státní rozpočet. Česko bude v letošním roce hospodařit se schodkem 500 miliard korun, schválila sněmovna. Návrh teď půjde do druhého čtení. 

Nyní ho dostane na stůl rozpočtový výbor. Závěrečné schvalování se očekává v červenci.

Vláda původně navrhovala, aby Sněmovna schválila navýšení schodku ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze.

Tento postup nejprve minulý týden nedoporučil rozpočtový výbor a dnes ho neschválila ani Sněmovna. Novela tak musí absolvovat všechna tři čtení.

ODS žádala po vládě předložení plánu dalšího postupu s ohledem na rozpočet.

„Babiš se tváří, že rozdává, ale on není Ježíšek. Nejsou to jeho peníze, ale občanů. Vláda předložila pouze balík bezradnosti a místo toho, aby udělala logické kroky, jako dát víc peněz lidem, tak spíš přemýšlí o tom, jak víc peněz vybrat,” uvedl předseda strany Petr Fiala.

Kabinet by podle Fialy měl také udělat audit výdajů a snížit byrokracii.

Podle Pirátů kabinet nehledá dostatečné úspory, a proto strana rozpočet jako celek nepodpoří.

Zákon by podpořili tehdy, pokud by vláda snížila schodek nebo připravila novelu insolvenčního zákona tak, aby se co nejméně lidí dostávalo do dluhových pastí.

Ani TOP 09 rekordní schodek rozpočtu nechtěl apodpořit.

„Všechny firmy, z jejichž daní my jsme živi, musely jít s fixními náklady dolů. Ale vládní úřady, ty si žijí, jako kdyby žádná krize nebyla. Ty čerpají své rozpočty, schválené v prosinci 2019, bez pokusu o jedinou korunu úspory, včetně vyplácených statisícových odměn. To je ale strašlivá arogance od vlády, která si uvědomuje, v jak složité situaci jsou ekonomické subjekty,” uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rozpočet zkritizovalo i hnutí SPD Tomia Okamury. Poslanci chtěli od vlády vyčíslení plánovaných výdajů a zkritizovali i odmítnuté škrty vládou.

Okamura zmínil zneužívání sociálních dávek, výdaje na inkluzi, dotace solárním baronům nebo velké armádní zakázky.

„Hnutí SPD představilo balíček úspor nepotřebných výdajů a vláda na to nereaguje. Hnutí SPD navrhuje ukončit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, dále navrhujeme ukončit výdaje na inkluzi ve školství, to je 6 miliard,“ řekl Okamura.

S investičním plánem není spokojený ani předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek, který za stranu podá návrh na přepracování. Lidovci žádají například větší podporu rodin ve finanční nouzi nebo příspěvky na bydlení.

Proti rozpočtu hlasovalo také hnutí Trikolóra.

„Budeme dnes hlasovat proti ´návrhu´ rozpočtu, který má sekeru už 1/3 dnes (každý týden narůstá). Vláda vše jen sleduje a ministryně financí přepočítává. Je potřeba změnit priority a začít vládnout,“ uvedl na Twitteru předseda Trikolóry Václav Klaus mladší.