Problémy firem v uplynulém týdnu. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Problémy firem: Leo Express, Škoda Auto, Hyundai, TPCA, Air France, Lufthansa, HSBC, Apple. Přinášíme souhrn firemních problémů za uplynulý týden v Česku i ve světě.


Leo Express v ČR

Leo Express neuspěl s prodejem Českým drahám. České dráhy skončí jednání o akvizici dopravce Leo Express, neboť by údajně nevyplatila. České dráhy zavrhly možnost převzít rychlíky Leo Expressu. Podle zjištění serveru Lidovky.cz skončila nezdarem jednání ČD s dopravcem, který provozuje také regionální spoje ve východních Čechách či mezinárodní autobusové linky. Šlo už o druhý nezdar oficiálních vyjednávání.

„Leo Express přišel za ČD s tím, že má problém, chtěl jednat o případné akvizici. Dospělo se ale k tomu, že to nedává smysl,“ řekl Havlíček pro Lidovky.cz.

Leo Express dlouhodobě hledá strategického partnera. Na konci loňského léta firma provedla refinancování.

———- ———- ———- ———- ———-

Automobilky v Česku

Výroba osobních aut v Česku se od letošního ledna do konce května propadla o 35,7 procenta na 399 861 vozů. V samotném květnu byl kvůli dopadu epidemie covid-19 propad o 52 procent na 62 184 vozidel. Škoda Auto vyrobila 263 589 automobilů, což je o 32,8 procenta méně než loni. Nošovický výrobce Hyundai snížil výrobu o 39,5 procenta na 79 790 automobilů. Kolínská TPCA vyrobila 56 302 vozů, což znamenalo pokles o 42,3 procenta.

———- ———- ———- ———- ———-

Aerolinky Air France

Letecká společnost Air France chce dohodou propustit  8300 zaměstnanců. Nechce, aby propouštění vyvolalo ostrou politickou odezvu poté, co dostala od vlády záchranný balík. Francouzská divize skupiny Air France-KLM čeká, že dobrovolně odejde 300 pilotů, 2000 letušek a stevardů a 6000 členů pozemního personálu. To představuje 17 procent zaměstnanců Air France.

———- ———- ———- ———- ———-

Lufthansa a miliardář

Německá letecká společnost Lufthansa varovala, že její záchrana dohodnutá s vládou je v ohrožení. Jednomu z velkých akcionářů se totiž podmínky vládní pomoci nelíbí a chce hledat jiné řešení. Vadí mu užší propojení státu a přepravce.

Lufthansa proto vyzvala ostatní investory k účasti na mimořádné valné hromadě, která má záchranný balík v objemu devíti miliard eur (240 miliard Kč) schvalovat. Firma výzvou ostatním akcionářům reagovala na kritiku německého miliardáře Heinze Hermanna Thieleho, který drží 15,5 procenta akcií firmy. Thiele oznámil, že mu vadí požadavek vlády na 20procentní podíl v Lufthanse a na dvě místa v její dozorčí radě.
———- ———- ———- ———- ———-

Banka HSBC

Největší evropská banka HSBC se vrátila k plánu zrušit 35 tisíc pracovních míst, který odložila po vypuknutí koronavirové krize. Vyplynulo to z interního dokumentu, který byl určen pro 235 tisíc zaměstnanců banky.

Propouštění údajně plánuje ve střednědobém horizontu. Banka se nadále zdrží nabírání téměř veškerého externího personálu, uvedl v dokumentu generální ředitel Noel Quinn.

———- ———- ———- ———- ———-

Apple v Evropě

Evropská komise (EK) začala kvůli podezření z porušování pravidel hospodářské soutěže vyšetřovat ve dvou samostatných případech, které se týkají služeb App Store a Apple Pay. Americký podnik uvedl, že vyšetřování jsou podle jeho názoru založena na neopodstatněných obviněních ze strany několika podniků.

První vyšetřování přezkoumá pravidla, kterým podléhají vývojáři při distribuci aplikací prostřednictvím obchodu App Store. Druhé vyšetřování se soustředí na podmínky pro integraci platební služby Apple Pay do aplikací a webových stránek obchodníků. Vyšetřování týkající se obchodu App Store předcházela stížnost švédské služby pro streamování hudby Spotify.

———- ———- ———- ———- ———-

Bosch Diesel

Výrobci autodílů Bosch Diesel v Jihlavě podle předběžných auditovaných výsledků klesl v roce 2019 obrat o 1,3 miliardy korun na 22,3 miliardy. Koronavirová pandemie v letošním roce způsobila firmě pokles zakázek zhruba o pětinu. Informovalo o tom šéf skupiny Bosch v ČR a na Slovensku Milan Šlachta. (sfr)