Česko plánuje letos poslat do zahraničí 87 milionů na řešení migrace. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko pošle do zahraničí 87 milionů na řešení migrační krize. Návrh ministerstva vnitra ještě musí odsouhlasit vláda. Ministři sice už koncem února zvedli ruku pro uvolnění celkem 189 milionů korun na humanitární programy Pomoc na místě a Medevac, ale pandemie koronaviru vyplácení peněz zastavila.

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„Cílem programu Pomoc na místě je boj proti nelegální migraci, posilování azylových systémů, lepší technické vybavení hranic, ochrana žen a dětí a přímá pomoc uprchlíkům,“ citoval server ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Česká republika se podle něj snaží pomáhat zemím, které mají s migrací největší problémy.

Konkrétně třeba v Řecku, které čelí náporu uprchlíků zejména na hranici s Tureckem, půjde 27 milionů na posílení personálních kapacit řecké pohraniční stráže a pořízení techniky – vozidel, lodí, člunů, termokamer, dalekohledů a telekomunikačních zařízení, napsal server.

Dalších 20 milionů pak zamíří k Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) na pomoc Srbsku, které patří mezi tranzitní země. Zde by měly být peníze využity k integraci uprchlíků.

Celkem 10 milionů pak poputuje do Libanonu na podporu syrských migrantů.

Další miliony korun v rámci programu Medevac pak obdrží Mali, Ukrajina a Libanon. Cílem tohoto programu je už 28 let poskytovat zdarma kvalitní lékařskou péči lidem v místech, kde je o lékaře nouze. (pel)