Kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong, pro něhož se tento týden vyslovil čínský parlament, vyvolal kritickou reakci řady zemí včetně USA. Prezident Donald Trump dokonce zahájil vůči Hongkongu proces rušení politických výjimek a pohrozil sankcemi a zákazem vstupu čínským oficiálním činitelům.

Hongkong, který je asijskou mocností spravován podle principu “jedna země, dva systémy”, se stal znovu jádrem sporu Číny se Západem. Čínský parlament totiž ve čtvrtek schválil přijetí zákona, který má v bývalé britské kolonii umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti i zahraničního vměšování. Norma je reakcí na loňské masové protesty v Hongkongu.

S finálním schválením návrhu, který nyní podrobně rozpracovává stálý výbor coby vrcholný orgán čínského parlamentu, se počítá v září. Už nyní ale znepokojil řadu západních zemí. Například USA, Británie, Austrálie a Kanada obvinily Čínu z porušení mezinárodních závazků. Zákon považují za omezení autonomie Hongkongu, k jejímuž zachování se pevninská Čína zavázala ve smlouvě s Británií v roce 1997.

Americký prezident Donald Trump později oznámil, že jeho vláda zahájila proces rušení politických výjimek, jimiž USA poskytovaly Hongkongu oproti pevninské Číně zvláštní status. Kromě toho Trump avizoval zákaz vstupu na americkou půdu “potenciálně rizikovým” osobám z Číny a zahájení sankcí vůči čínským činitelům, kteří jsou podle Washingtonu odpovědní za podrývání hongkongské ekonomiky.

O poznání smířlivější reakci vyvolal čínský postup na straně EU. Členské státy jsou sice ústy šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella “vážně znepokojeny”, žádné tvrdší postihy ani rušení summitu EU-Čína plánovaného na září ale nejsou podle něj na pořadu dne.

Podobně to vnímá český ministr zahraničí, Tomáš Petříček. Zdůraznil potřebu “jasného prohlášení” unijních ministrů v reakci na přijetí zákona, zároveň se však vyslovil pro zachování dialogu s Pekingem. Ve hře je totiž podle něj řada otevřených otázek, například o vstupu evropských firem na čínský trh nebo o reciprocitě vzájemných vztahů.