Poslanecká sněmovna schválila v pátek ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze daňový protikrizový balíček s řadou úlev pro české firmy. Pokud zákon schválí i Senát, nemusí malé firmy platit za zaměstnance sociální odvody za červen až srpen. Podnikatelům se také sníží DPH nebo silniční daň na nákladní vozidla a zpětně budou moci uplatnit daňovou ztrátu.

Dočasné odpuštění plateb sociálního pojištění a příspěvku na politiku zaměstnanosti, které činí 24,8 procenta platu zaměstnance, se týká firem do 50 zaměstnanců. Tedy asi 88 procent všech firem v Česku. Pojistné se ale promine jen za podmínky, že firma nepropustila více než desetinu zaměstnanců a oproti březnu nesnížila mzdy o více než deset procent.

Stropem bude podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pojistné do 1,5 násobku průměrné mzdy, což bylo za loňský rok zhruba z 51 700 korun hrubého. Tomu by odpovídal maximální odpuštěný odvod ve výši asi 12 700 korun. O odpuštění, které je součástí programu Antivirus, přitom firmy nemusí speciálně žádat, stačí, když okresní sociální správě oznámí snížení odváděné částky v měsíčním výkazu.

S dalšími úlevami mohou počítat také provozovatelé hotelových a eventových služeb. Sněmovna totiž schválila snížení daně z přidané hodnoty na ubytovací služby nebo u vstupenek na kulturní a sportovní akce z 15 na deset procent.

Protikrizový balíček počítá také se snížením silniční daně na nákladní vozidla a zpětnou možností uplatnit daňovou ztrátu. V jejím případě však poslanci schválili místo původně plánované ztráty bez limitu její omezenou výši na maximálně 30 milionů korun.

Proti bezlimitní ztrátě byli například někteří sociální demokraté, varoval před ní i Ekonomický poradní tým při Ústředním krizovém štábu. Podle něj by taková varianta mohla motivovat nadnárodní korporace k přenosu daňových ztrát ze zahraničí do Česka.

Naopak ministryně financí Alena Schillerová (ANO) podotknula, že limitovaná ztráta jí smysl nedává, ten by jí dávalo, kdyby limit nebyl. Zároveň avizovala, že pozměňovací návrh na limit 30 milionů podpoří, protože jde o koaliční dohodu, kterou musí respektovat.