Vedení pražské policie chce šmírovat lidi a do ulic nainstalovat kamery se softwarem na rozpoznávání obličejů.

Pražská policie chce šmírovat lidi. Na šesti místech v metropoli má v plánu nainstalovat kamery s automatickým rozpoznáváním obličejů. Policie by tak mohla automatizovaně sledovat a zaznamenávat pohyb osob, které kamery zachytí. Předseda bezpečnostní komise magistrátu Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že jde o citlivou záležitost a Praha požádá o stanovisko Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zprávu přinesl server iROZHLAS.cz.

„V rámci komunikace s Magistrátem hlavního města Prahy pražská policie navrhla zamyslet se do budoucna nad možností otevření tématu ohledně systému rozpoznávání obličejů a jeho využitelnosti v rámci městského kamerového systému,” uvedl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kamery umějí s pomocí speciálního softwaru rozlišovat obličeje. Policie je využívá při hledání pachatelů trestných činů či ztracených osob. Zároveň ale tato technologie vyvolává pochybnosti kvůli možnému zneužívání či nespolehlivosti.

Praha v minulých letech svůj kamerový systém modernizovala. Kamery nyní umožňují záznam ve vysokém rozlišení a vidí i ve tmě.

Podle nezávislé studie z letošního roku systém na rozpoznávání obličejů, testovaný v Londýně, chybně označil podezřelého v 81 procentech případů. Londýnská policie ale tvrdí, že se kamery spletou jen v jednom z tisíce případů.

Například San Francisco použití takové technologie zakázalo z obavy z jejího zneužívání.

Nákladný a technicky náročný systém pro rozpoznávání obličejů už funguje na pražském Letišti Václava Havla. Na letišti je 145 kamer, které jsou schopny okamžitě porovnat zachycenou tvář s databází hledaných osob.

Kamerový systém se stal loni předmětem diskusí při dopadení hledaných turistů z Nizozemska, kteří napadli v centru Prahy personál restaurace. Policisté tehdy systém nevyužili a na přítomnost hledaných turistů na letišti upozornili až svědci a ostraha letiště.

(pel)