Spolek Pražské matky žádá ministra vnitra Jana Hamáčka o přijetí uprchlických sirotků z Řecka.

Nespokojené členky spolku Pražské matky tlačí na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby Česko okamžitě přijalo uprchlické sirotky z táborů v Řecku. Zkritizovaly ho za jeho postoj k žádosti Řecka, které v září vyzvalo Česko a další státy EU, aby převzaly sirotky z táborů pro migranty. 

„Jsme zklamané, znechucené, pobouřené tím, že ministr neodpověděl na žádost řeckého ministerstva vnitra o přijetí 40 sirotků z táborů. Přijde nám normální a lidské, aby se náš stát k humanitární činnosti připojil,“ řekla novinářům Terezie Hradilková z hnutí Pražské matky.

Hamáčkův přístup považuje za cynický.

Desítka aktivistek předala na ministerstvu vnitra otevřený dopis s výzvou. Tu podepsalo přes devět desítek žen a také dva muži.

Autorky dopisu ministra vnitra vyzývají, aby „přestal české humanitární pomoci sirotkům bránit“ a umožnil českým organizacím se o děti z válečných zón postarat.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Hamáček to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků a na řecký dopis vůbec neodpověděl.

Hnutí Pražské matky vzniklo na přelomu roku 1988 a 1989. Upozorňovalo na znečistění životního prostředí. V současné době spolek bojuje za bezpečnost dětí v dopravě či za čisté ovzduší v hlavním městě.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla už loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je potřeba pomáhat v jejich zemích.

Jeho plán vybudovat v Sýrii pro sirotky středisko však ztroskotal.

(pel)