Babiš se postavil proti snižování objemu kohezních fondů.

Na setkání 17 států Přátel koheze se Andrej Babiš vymezil proti návrhu odcházející Evropské komise snížit výdaje na soudržnost. Rozpočet pro období 2021 až 2027 prioritizuje životní prostředí, vědu a inovace. 

Babiš označil snižování objemu financí na kohezi za nefér vzhledem k tomu, že se z regionu Střední a východní Evropy vyvede každý rok 250 miliard korun na dividendách.

„Nevidíme důvod, aby nám Evropská unie brala peníze na kohezi a otvírala nové programy, kde my budeme těžko čerpat. Čistí plátci potom dostávají peníze skrze nové programy nazpátek,“ prohlásil Babiš. Zároveň vyjádřil požadavek, aby měly státy větší kontrolu nad tím, na co finance použijí.

Babiš uvedl, že v současném návrhu rozpočtu existuje řada položek, které je možné redukovat. Ušetřené peníze by se pak daly využít ve prospěch soudružnosti. V tomto kontextu zmínil Evropský obranný fond, nebo pohraniční agenturu Frontex.

Babišova slova svými hlasy podpořilo 16 ze 17 států ze skupiny, která sdružuje zejména východní a jižní státy EU. Z 28 států Evropské unie se tak proti návrhu postavila většina.

Z kohezních fondů mohla ČR v období 2014 až 2020 vyčerpat až 523 miliard korun. V období následujícím se tento objem sníží s tím, jak Česko bohatne. To v minulosti přiznal i sám Babiš.