Česko obnovuje kvůli migraci kontrolu na hranicích se Slovenskem. Zatím jen cvičně - členové bezpečnostních složek se zkoušeli připravit na případný nápor migrantů. (Ilustrační foto)

Česká republika obnovila kvůli migrantům kontrolu na hranicích se Slovenskem. Zatím jen cvičně – zhruba tři stovky policistů, vojáků, celníků, hasičů a členů vězeňské služby nacvičovaly na případný nápor migrantů. V Mostech u Jablunkova postavili členové bezpečnostních složek registrační centrum pro nácvik migrační krize.

„Nelegální migrace zatím stagnuje a počty záchytů jsou na úrovni před migrační krizí,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Česko ale podle něj musí být připraveno i na možnost, že se tato situace změní.

Ozbrojené složky simulovaly opravdové podmínky, které by nastaly v případě nutnosti kontroly zavést.

Kontrolovali 49 kilometrů dlouhý úsek v Moravskoslezském kraji a 5 hraničních přechodů.

Cvičná akce se konala už poosmé. Účastnilo se jí 150 policistů, 60 vojáků, 30 hasičů a celníků a 10 příslušníků vězeňské služby.

Podobná akce se uskutečnila už třeba loni v Jihomoravském kraji.

Hasiči od rána stavěli registrační místo, které po poledni předali cizinecké policii. Policisté si nacvičili registraci 80 cizinců. Zkoušeli si také zjednodušené zdravotní prohlídky migrantů.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je ČR na rozhodnutí vlády o znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích připravena.

Vláda na žádost policie pro roky 2019 až 2021 uvolnila 350 milionů na nákup potřebné techniky, zařízení a dalšího.

(pel)