Řecko začalo ve velkém přesouvat tisíce migrantů na pevninu z přeplněných táborů na ostrovech. Úřady takto chtějí během následujících týdnů přemístit 5000 uprchlíků a rozmístit je po celém Řecku. Běženci budou dočasně nastěhováni do hotelů, které jsou po ukončení turistické sezony prázdné. Není přitom jasné, kam se migranti uchýlí v budoucnu. 

Některých oblastí, kde například už jsou uprchlické tábory, se ale opatření týkat nebude.

Vláda do každého okresu přiveze jen tolik utečenců, aby jejich počet nepřesahoval 0,8 procenta místní populace.

Situace na řeckých ostrovech se radikálně zhoršila během léta, kdy začalo do Řecka připlouvat mnohem více lidí z Turecka. Zatímco ještě v dubnu na ostrovech pobývalo asi 14 tisíc migrantů, nyní jich je přes 35 tisíc. Kapacita je tam přitom jen pro 7 tisíc lidí.

Zvyšující se počet uprchlíků vadí i části místních obyvatel. Tamní úřady si stěžují, že Atény utečence na ostrovech shromažďují, zatímco azylová řízení jsou velice pomalá a jen velmi málo těch, kterým byla žádost o azyl zamítnuta, úřady z ostrovů deportují.

Řecká vláda má v plánu do konce roku převézt na pevninu 20 tisíc utečenců. Řecký parlament navíc schválil vládní návrh zákona, jehož cílem je zjednodušit azylové řízení a ulehčit deportace migrantů bez nároku na azyl.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Řecka z Turecka 53 460 migrantů, za celý loňský rok to bylo 50 500.

(pel)