V Itálii zakotvily 2 lodě neziskovek se stovkami uprchlíků na palubě.

V Itálii přistály další stovky afrických uprchlíků. V přístavu Taranto zakotvila loď neziskové organizace Sea-Eye Alan Kurdi s 88 běženci. Do sicilského Pozzalla připlula nákladní loď Asso Trenta se 151 migranty. 

Migranty z lodi Alan Kurdi si rozdělí Itálie, Německo, Francie, Portugalsko a Irsko. Francie a Německo jich přijme 60, dalších 5 se vydá do Portugalska a 2 do Irska. Zbylých 21 zůstane v Itálii.

„Pasažéři jsou vyčerpaní a kvůli nepříznivému počasí na moři v průběhu minulého týdne trpí mořskou nemocí. Kromě toho někteří z nich mají zranění způsobená střelnými zbraněmi a mučením v detenčních táborech v Libyi,” řekla palubní lékařka.

Jedná se o migranty z Nigérie, Guineje, Kamerunu a Senegalu.

Dalších 151 migrantů vzala na palubu u Libye italská nákladní loď Asso Trenta. Zatím není jasné, zda i tyto běžence si rozeberou státy EU, nebo zůstanou v Itálii.

Itálie a Malta odmítají dále přijímat migranty zachráněné ve Středozemním moři, dokud se země EU nedohodnou na jejich přerozdělení.

Lodě neziskových organizací přitom dále zachraňují uprchlíky na moři, pak bloudí několik dní na moři a hledají přístav v Evropě k zakotvení, kde by se migranti mohli vylodit.

Několik států Evropské unie se nyní pokouší prosadit nový systém dobrovolného přerozdělování zachráněných migrantů. Ten by měl odlehčit právě jihoevropským státům, kam migranti nejčastěji směřují.

Česko se k přijímání uprchlíků dlouhodobě staví odmítavě. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že ČR plán Bruselu odmítne.

Navrhované řešení, který unijní země vyzývá k dočasné solidaritě, je podle Hamáčka pozvánkou pro migranty a cestou k novým povinným kvótám.

(pel)