Švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová přeruší na rok školu a vydá se na plavbu jachtou přes Atlantik. V Severní a Jižní Americe se bude snažit přesvědčit světové politiky, aby důsledněji chránili klima a snižovali emise. Školačka ve snaze maximálně chránit životní prostředí odmítá létat letadlem. 

„V polovině srpna vyrazíme na jachtě přes Atlantik z Británie do New Yorku,“ napsala Thunbergová na Twitteru.

Ve Spojených státech má v plánu zúčastnit zářijového klimatického summitu, který v sídle OSN v New Yorku na okraj výročního Valného shromáždění pořádá generální tajemník OSN António Guterres.

Koncem roku bude Thunbergová hostem 25. klimatické konference OSN v Santiagu de Chile na jihoamerickém kontinentě.

Kromě těchto zemí chce navštívit i Kanadu, Mexiko a další latinskoamerické země. Po pevnině se bude pohybovat vlakem a autobusem.

Přes moře se Thunbergová přeplaví na 18 metrů dlouhé závodní jachtě Malizia II. vybavené solárními panely k výrobě čisté elektřiny.

Foto: Twitter Greta Thunbergová

Jak se dostat do USA bez pomoci letadla, která dlouhodobě odmítá kvůli vysokým emisím skleníkových plynů, se snažila školačka vyřešit několik měsíců. Zaoceánské lodě jsou totiž rovněž velkými znečišťovateli životního prostředí.

Švédská aktivistka nevyloučila ani schůzku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jehož vláda hodlá odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Sama však pochybuje, že k setkání dojde, protože podle jejího názoru by to byla jen ztráta času.

Švédská školačka kritizuje politiky za nedostatečnou ochranu životního prostředí a za liknavost ve snaze zabránit znečišťování ovzduší, které způsobuje změny klimatu.

Thunbergová svou ekologickou aktivitu zahájila v srpnu 2018 ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školská stávka za klima.

Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

(pel)