Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby Věra Jourová pokračovala jako eurokomisařka i v dalším období. Uvedl to po schůzce s budoucí šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou v Bruselu. Jourová se podle premiéra osvědčila, a mohla by tak mít šanci získat některé z ekonomických portfolií. Kromě toho Babiš s von der Leyenovou probíral nový rozpočet EU, migraci nebo klimatické závazky. 

„Argumenty hovoří ve prospěch paní Jourové. Byla úspěšná komisařka, měla těžké portfolio, ne všichni premiéři ji měli rádi,” uvedl Babiš.

Jourová měla v končícím pětiletém období na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen a mimo jiné kritizovala Maďarsko či Polsko v souvislosti s vládou práva.

Budoucí šéfka EK se podle Babiše ke jménu Jourové oficiálně nevyjádřila.

„Paní předsedkyně se k tomu nevyjadřuje, ani jsem nečekal, že by se vyjádřila. Naslouchala argumentům a uvidíme, myslím, že to bude známo až koncem září, důležité je slyšení v europarlamentu, kde kandidáti musejí obstát,“ poznamenal premiér.

Kandidaturu Jourové navíc ještě musí schválit česká vláda.

Jméno druhého uchazeče, o kterém se mluvilo dříve, podle českého premiéra von der Leyenová nepožadovala.

Kabinet by měl rozhodnout o nominaci 26. srpna. Pokud vláda kandidaturu Jourové na post eurokomisařky schválí, musí ji ještě ve sněmovně projednat výbor pro evropské záležitosti. Jeho hlas je ale jen poradní, rozhodnutí vlády zvrátit nemůže.

(pel)