ČEZ, elektromobil, ministerstvo dopravy

ČEZ za rok zdvojnásobil počet svých elektrostanic na 100 dobíjecích míst

Počet dobíjecích stanic firmy ČEZ se meziročně zdvojnásobil. Společnost nyní provozuje 100 rychlodobíjecích a téměř 60 normálních dobíjecích stanic. Ministerstvo dopravy plánuje v dalších letech rozšíření této sítě o dalších 500 míst.

„Počet elektromobilů na českých silnicích dynamicky roste a momentálně se blíží třítisícové hranici. Evropa vidí v elektromobilitě budoucnost dopravy, takže s výstavbou veřejné dobíjecí infrastruktury nemá smysl otálet. Do konce roku chceme překonat hranici celkových 200 stanic v naší síti,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize obchodu a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Podle Romana Gazdíka, mluvčího ČEZ, buduje firma tuto síť s vizí návratnosti nejdříve v roce 2025. Vybudování jedné stanice stojí kolem 1 milionu korun.

Na plošném rozšíření dobíjecích stanic se podílí také Ministerstvo dopravy. V rámci Operačního programu Doprava vyčlenilo na rozvoj sítě dobíjecích stanic celkem 146 milionů Kč. Do roku 2023 by tak mělo po celé ČR stát 800 dobíjecích stanic oproti aktuálním 400.

„V posledních měsících pozorujeme také nárůst cestování elektrickými auty na delší vzdálenosti, což usnadňuje stále hustší síť veřejných dobíjecích stanic u hlavních tahů. Prostřednictvím dotačních titulů z Operačního programu Doprava na výstavbu páteřní národní sítě chceme jako ministerstvo tento trend významně urychlit,“ řekl k problematice Tomáš Čoček, první náměstek ministra dopravy.

(sle)