Bureši čau. Piráti využili eurovoleb ke skrytému zesměšnění premiéra Babiše, jehož na volebním lístku označili za agenta Bureše. (ilustrační foto).

Volby do Evropského parlamentu v České republice poznamenal nevídaný skandál. Parlamentní Česká pirátská strana (Piráti) skryla na volební lístek do europarlamentu urážku premiéra Andreje Babiše. Do prvních písmen povolání kandidátů na lístku propašovali Piráti tajné poselství premiérovi „Bureši čaú“, která odkazuje na údajné krycí jméno Andreje Babiše ve svazcích předlistopadové StB.

Jde o narážku na krycí jméno Bureš, pod nímž měl být Andrej Babiš veden jako agent ve svazcích komunistické StB.

Babiš spolupráci popírá, ale soudy zatím rozhodly v jeho neprospěch a fakticky tak tuto spolupráci potvrdily.

Piráti k dosažení své provokace, k níž využili základní symbol demokracie, si museli při popisu povolání kandidátů zaměstnání vymýšlet.

Například dvojka na kandidátce Markéta Gregorová má jako první povolání uvedeno „ukulelistka“.

Mikuláš Peksa, který je hned za ní, neuvádí, že je poslanec, ale prezentuje se jako „reprezentant Pirátů v PSP ČR“.

Řada voličů na volebních lístcích zakroužkovala ta „správná“ písmena, takže si volební komise na lístcích mohla přečíst „Bureši čaú“.

„Pár lidí našlo a před odhalením i vyplnilo,” uvedl k volebnímu lístku se šifrou předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Gratulace a dík, že jste tuhle legraci udrželi neveřejnou do dnes…,” dodal.

Aby někdo mohl uskutečnit takový vtip, musí ho mít připravený nejméně dva měsíce před volbami. Podle zákona měly strany možnost do kandidátek naposledy zasáhnout letos 25. března.

Volby do Evropského parlamentu v České republice, která je jen jedním z mnoha volebních obvodů v EU, skončily v sobotu ve 14 hodin. Výsledky hlasování mohou být zveřejněny až po skončení hlasování v celé EU. Jako poslední se zavřou volební místnosti v neděli ve 23 hodin v Itálii. (sfr)

VÍCE O VOLBÁCH DO EP A O EVROPSKÉ UNII ČTĚTE ZDE:

Eurovolby: Volič může jen prohrát, vítězem je europoslanec. Ten od „EU“ dostane miliony