Tesla se během uplynulého čtvrt roku propadla do ztráty 16 miliard korun.

Společnost Tesla podnikatele Elona Muska se po ziskovém půlroce znovu propadla do rekordní ztráty. V 1. čtvrtletí americký výrobce elektromobilů prodělal 702,1 milionu dolarů (16,2 miliardy korun). Váznou totiž dodávky elektromobilů do Asie i Evropy.

Před rokem ztráta činila 709,6 milionu dolarů.

Akcie Tesly po oznámení hospodářských výsledky oslabily, později ale ztrátu smazaly.

Musk také uvedl, že firma bude možná potřebovat zvýšit kapitál.

Tesla upozornila, že objem dodávek vozu Model 3 na asijský a evropský trh vázne, a prodej těchto aut bude proto započítán až v aktuálním čtvrtletí.

Polovinu dodávek v prvním kvartálu firma vyřídila v posledních deseti dnech. Šéf Elon Musk hovoří o největším logistickém problému, s jakým se doposud setkal. Tesla totiž zatím vyrábí Model 3 pouze v Kalifornii.

Firma v letošním roce plánuje dodat na trh 360 tisíc až 400 tisíc vozů. Do zisku se hodlá vrátit ve 3. čtvrtletí.

Tržby se v uplynulém čtvrtletí meziročně zvýšily na 4,54 miliardy dolarů (téměř 105 miliard korun) z 3,4 miliardy dolarů před rokem. Ve srovnání se třemi měsíci, které jim přecházely, ale byly o 37 procent nižší.

Tesla na konci loňského roku založila pobočku v České republice. Jde o dceru evropské Tesly sídlící v Nizozemsku. Na svém webu už Tesla pro pražskou pobočku hledá zaměstnance, mimo jiné servisní techniky.

V tuto chvíli nemá v Česku oficiální obchodní zastoupení a majitelé dovážených elektromobilů musí využívat servisu v Rakousku. Na konci ledna bylo oznámeno, že automobilka v Praze otevře oficiální středisko. Datum otevření se však neustále odkládá.

(pel)