Žluté vesty už i v Praze: komunisté protestovali na Václaváku proti zvyšování cen bydlení a energií.

Žluté vesty se objevily i v Praze. Kolem stovky lidí demonstrovalo na Václavském náměstí proti zvyšování nákladů na bydlení. Akci svolal krajský výbor pražské KSČM. Většina protestujících na sobě měla oblečeny žluté vesty po po vzoru protestního hnutí ve Francii.

Organizátoři chtěli protestem upozornit hlavně na rostoucí náklady na bydlení a zvyšování cen energií.

Protestující drželi transparenty jako „Vaše zisky = naše dřina“ nebo „Smrt kapitalismu“.

Vestami odkazovali na hnutí tzv. žlutých vest ve Francii, jehož členové se od poloviny listopadu každý týden bouří proti politice francouzské vlády a prezidenta Emmanuela Macrona.

Účastníci rovněž mohli podepsat petici. V té autoři požadují vytvoření systému dostupného bydlení, výstavbu obecních a družstevních bytů a domovů nebo přidělování bytů podle potřeby.

Dnes jsme se rozhodli podpořit demonstraci komoušů proti vládě ANOfertu (které umožnili vznik) tím, že jsme jim rozdávali výborné čerstvé koblihy se speciální náplní (díky, Aneta Tanea a Ziggy Horváth ???), a chránili jsme jejich bezpečí díky Pohotovostnímu pluku bílých přileb s obušky (díky Rebelové ??❤).Omlouvám se za občasné výpadky obrazu díky nestíhání mobilní sítě, snad to je v záznamu kompletní.

Posted by Jarek Jesenský on Saturday, 26 January 2019

Podle členky KSČM a bývalé poslankyně Marty Semelové je bydlení, obzvlášť v Praze, neúnosné i pro střední třídu. Pro seniory, rodiny s dětmi, mladé lidi, samoživitelky, je to za jejich možnostmi, tvrdí.

Situací by se podle ní měli zabývat politici na všech úrovních, ale také například Energetický regulační úřad.

Kromě ní na demonstraci promluvil například i komunistický poslanec Jiří Dolejš.

V průběhu akce přišlo na náměstí s komunisty vyjádřit nesouhlas několik lidí z aktivistické skupiny Rebelové české politiky, na sobě měli uniformy příslušníků pohotovostního pluku.

Náklady na stavbu bytu v bytovém domě v porovnání s průměrnou mzdou v roce 2017 klesly podle Českého statistického úřadu proti roku 1997 o třetinu, u rodinných domů se snížily o 42 procent. Zvláště ve větších městech ale poslední dobou výrazně rostou ceny bytů a nájmů.

Například v Praze vzrostly ceny nových bytů od poloviny roku 2015 o více než čtyři pětiny a dostaly se v průměru nad 100 tisíc korun za metr čtvereční.

(pel)