Papež František se při návštěvě Panamy znovu postavil na obranu migrantů. (Ilustrační foto)

Papež František znovu bránil migranty. Je podle něj „nesmyslné a nezodpovědné“ vnímat je všechny jako hrozbu pro společnost. Papež to prohlásil při návštěvě Panamy, odkud pravidelně vyrážejí k hranicím USA tzv. karavany migrantů.

„Chceme být církví, která ctí kulturu, jež umí přijímat, chránit, podporovat a integrovat, která nestigmatizuje, negeneralizuje a neodsuzuje všechny migranty jako nositele sociálního zla,“ řekl papež, který se v Panamě účastní Světových dnů mládeže.

František má v Panamě sloužit mši, poobědvat s mladými seminaristy a přednést projev na mezinárodní akci. Vyvrcholením návštěvy bude nedělní mše pod širým nebem.

Na hranice Spojených států se pravidelně vydávají karavany tisíců migrantů ze střední Ameriky. Loni proti nim začal ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten přistěhovalce bez potřebných dokladů odmítá vpustit do země a hranici s Mexikem střeží americká armáda.

Kvůli penězům na stavbu „mexické zdi“ nebyl schválen federální rozpočet a 800 tisíc federálních zaměstnanců proto nedostalo od 22. prosince 2018 výplatu.

Američani jsou už 35 dní bez výplaty kvůli mexické zdi. Trump chystá na jihu výjimečný stav

Hrabaví migranti vnikli do USA: Mexická zeď jim v tom nezabránila. Podkopali se pod ní

(pel)