Konec jednorázového plastového nádobí, brček nebo plastových vatových tyčinek v Česku se blíží. Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu (EP) se dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Informovala o tom Rada EU.

Zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití se rozhodla Evropská komise (EK) v květnu 2018.

Evropský parlament a členské státy v návrhu udělaly mírné změny.

Pokud tuto předběžnou dohodu potvrdí velvyslanci zemí unie, bude výsledná podoba textu předložena Evropskému parlamentu a poté ještě znovu členským státům k finálnímu schválení.

Zákaz by se měl týkat plastového nádobí, příborů, tyčinek do uší, brček či polystyrenových kelímků a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Členské země navíc mají učiti opatření, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje. Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovaného materiálu, od roku 2030 by to mělo být procent 30.

Dále je nutné začít s hledáním alternativ k filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty.

Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozorněním, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Kroky proti plastovému odpadu by mohly citelně dopadnout na život téměř všech občanů v EU. Nejvíce zasáhnou odvětví umělých hmot. To v roce 2015 dosáhlo tržeb 340 miliard eur (8,7 bilionu Kč) a zaměstnávalo 1,5 milionu lidí.

(pel)