Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, ale ke zvýšení dojde až od roku 2020. Dohodly se na tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ministerstvo práce chtělo původně tuto sociální dávku zvýšit ve 2 etapách, ale už od roku 2019. 

Podle úřadu ministryně Maláčové měla rodičovská vzrůst příští rok o 40 tisíc Kč a do konce volebního období pak ještě o dalších 40 tisíc korun.

V současnosti činí rodičovský příspěvek 220 tisíc Kč.

Ministryně Schillerová navrhovala variantu zvýšení o celou částku od roku 2020. Státní rozpočet na rok 2019 totiž se zvýšením rodičovského příspěvku nepočítá.

Ke zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun nakonec dojde až od roku 2020 – tak, aby na to ministerstvo financí mohlo připravit finanční prostředky.

Zvýšení o 80 tisíc Kč, na kterém se koalice dohodla, vyjde daňové poplatníky na více než 7 miliard Kč ročně. Se zvýšením souhlasí všechny politické strany v Poslanecké sněmovně. Ve prospěch zvýšení argumentují mj tím, že se příspěvek nezvyšoval více než deset let.

Rodičovský příspěvek se začíná vyplácet po skončení čerpání peněžité pomoci v mateřství. V případech, kdy rodič nemá nárok na vyplácení tzv. mateřské, vyplácí se rodičovský příspěvek již od narození dítěte.

Rodičovský příspěvek vyplácí odbor sociální podpory zřízený při úřadu práce.

Od začátku letošního roku se rodiče mohou rozhodnout, jakým způsobem svůj rodičovský příspěvek vyčerpají.
Maximální výše příspěvku je stanovena na 11 500 korun, což odpovídá zhruba dvěma letům na rodičovské.

Rodiče mohou příspěvek čerpat nejdéle do 4 let věku dítěte.

Osoby samostatně výdělečné činné, které si neplatí nemocenské pojištění, nemají ze zákona nárok na čerpání mateřského příspěvku. V tomto případě bude rodič pobírat rodičovský příspěvek hned po porodu dítěte ve čtyřleté variantě. (sfr)