Pracovníci řetězců protestují se zelenými náramky. Chtějí zachovat zavřené obchody o státních svátcích...(Foto: FB UZO)

Desítky tisíc prodavačů napříč celou ČR zahájily protest a navlékly si na ruku zelené náramky s nápisem „Neberte nám svátky“. Chtějí zabránit tomu, aby se zrušil zákon o volnu o státních svátcích. V některých obchodních řetězcích však riskují výpověď, vedení jim údajně pohrozilo vyhazovem.

Zelené pásky natiskli odboráři. Zájem o ně mělo asi 80 tisíc lidí, nejen členové odborů.

Podle odborů se zákon o prodejní době v obchodech osvědčil. Tvrdí, že se ani nenaplnily obavy z propouštění, ale obchod naopak trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Meziročně neklesly ani maloobchodní tržby, uvedli odboráři.

Pracovníci chtějí náramky na podporu zavřených obchodů nosit alespoň do 7. listopadu, kdy by se návrh na změnu zákona měl projednávat.

Prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová uvedla, že zaměstnanci Marks & Spencer se označili těmito páskami a zaměstnavatel jim vyhrožoval propuštěním. To Burianová pokládá za nehorázné.

Mluvčí řetězce Helena Vyhnánková tvrzení však odmítla. Náramky podle ní nebyly na rukou, ale součástí uniforem – to ale neodpovídá schválenému dress codu z Londýna, který nelze měnit.

Dodala, že vyjádření by navíc mohlo být chápáno jako vyjádření celé společnosti, a nikoliv jen zaměstnanců. Zaměstnance pak slušně požádali, aby krok přehodnotili a podle ní reagovali výhrůžným emailem, že vše zveřejní v médiích.

Ztráta 4 miliardy

Podle dřívějších odhadů přijdou obchodníci v Česku kvůli zákazu prodeje ve státních svátcích o celkem 4 miliardy korun ročně. Zákaz prodeje o státních svátcích připraví v Česku o práci několik tisíc lidí.

Původní verze Poslanecké sněmovny počítala se zákazem prodeje ve 3 státních svátcích. Senát rozšířil počet zakázaných dnů na celkových 7.

Podle platného zákona musí mít velké obchody nad 200 metrů čtverečních  zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12 hodin. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce.

Zákaz se netýká lékáren, čerpacích stanic ani obchodů na letištích, nádražích a v nemocnicích. Pokud ovšem zavře celé obchodní centrum, nemůže být v provozu ani tamější lékárna.

(pel)