Česká republika by měla podle europoslankyně Šojdrové pomoci Řecku a přijmout syrské sirotky...

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová vyrazila do Řecka, aby tam jednala o možnosti přijímání syrských uprchlíků. Doprovázel ji Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům. Cestu vyhodnotili jako úspěšnou.

Před nadcházející zimou nemá podle Rozumka adekvátní ubytování zajištěno 2000 dětí. Rozumek pro iDnes.cz dále uvedl, že situace dětí je různá. Některé žijí na ulicích, jiné zase v uprchlických táborech.

„Viděli jsme spoustu dětí, které nutně potřebují pomoc, adekvátních zařízení je nedostatek,“ sdělila iDNES.cz poslankyně Evropského parlamentu Šojdrová (KDU-ČSL) , která iniciovala přijetí 50 syrských sirotků do Česka.

Šojdrová chce výsledky své návštěvy nejdříve sdělit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD). Babiš v minulosti trval na tom, že dětem je třeba pomoci mimo Česko a přijetí sirotků do Česka odmítal.

„Výsledek cesty vnímám velmi pozitivně. Řecké úřady i mezinárodní organizace nám vyšly maximálně vstříc a jsou připraveny navázat okamžitou spolupráci s českou stranou,“ uvedla Šojdrová.

Rozumek dále okomentoval, že se velkou část cesty styděl za to, že Česko nikoho nepřijímá.

Podle oficiálních statistik je v Řecku kolem 3400 dětí bez rodičů. Jde však o starší děti, mladších 14 let je mezi nimi jen 8,6 procent. (jaz)