Rakousko požaduje zavést v Evropě horní hranici pro příjem běženců a centra k vracení migrantů.

Rakousko chce v Evropě prosadit celoevropskou horní hranici pro příjem uprchlíků a centra k vracení běženců ve třetích zemích. Na velký odpor však návrh vlády Sebastiana Kurze narazil v Německu, kde je místní ministerstvo zahraničí vedené sociálním demokratem Heiko Maasem označilo za „tendenčně formulované“. 

Zcela podle něj zpochybňují integrační schopnost cizinců a hovoří o nich v souladu s předsudky o špatně vzdělaných mladých mužích, kteří se dopouštějí trestných činů.

Týdeník Der Speigel připomněl, že návrhy jsou už několik měsíců staré, Vídeň je pouze lehce přepracovala, ale trvá na nich.

Rakousko ustoupilo například z požadavku udělovat azyl pouze lidem, kteří respektují evropské hodnoty, a změnilo rétoriku.

V plánu ovšem stále zůstává požadavek na celoevropskou horní hranici pro příjem uprchlíků nebo centra k vracení odmítnutých žadatelů o azyl ve třetích zemích.

Na rozdíl od německého ministerstva zahraničí mají návrhy podle všeho podporu u zdejšího ministerstva vnitra. Jeho šéf Horst Seehofer po zářijovém jednání se svým rakouským protějškem Herbertem Kicklem konstatoval, že v této oblasti podporuje Vídeň ve všem, o co v rámci předsednictví EU usiluje. (pel)