Čeští vojáci v Afghánistánu se stahují, už nebudou v první linii...

Česká armáda v Afghánistánu zavelela ústup. Čeští vojáci, kteří brání koaliční základnu Bagrám, už nebudou na výjezdech do nebezpečných míst chodit v první linii. Budou podporovat a krýt afghánské vojáky. Americké a české velení mise se rozhodlo změnit strategii po srpnovém útoku, kdy se odpálil sebevražedný atentátník a zabil tři české vojáky.

Deníku Právo to řekl brigádní generál Štefan Muránský, zástupce velitele Společného operačního centra.

Dodal, že nová strategie počítá s tím, že do nebezpečných uliček afghánských měst a vesnic půjde vždy více afghánských vojáků a koaliční vojáci půjdou až za nimi.

„Naši vojáci je budou pouze podporovat, to znamená, že půjdou ve druhém sledu,“ řekl generál Právu.

Jde o reakci na srpnový incident v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parván, kdy sebevražedný atentátník zabil tři české vojáky (psali jsme zde).

K útoku v blízkosti největší americké základny v Afghánistánu, na níž slouží rovněž vojáci z členských zemí NATO, včetně Česka, se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Čeští vojáci nejezdili po útoku hlídkovat mimo základnu. Od počátku září však opět plní svůj operační úkol v plném rozsahu.

Při hlídkách v okolí Bagrámu mají čeští vojáci za úkol například kontrolovat místa, ze kterých v minulosti povstalci ostřelovali raketami základnu. Od místních obyvatel také zjišťují důležité informace, pátrají po skladištích zbraní nebo mimo základnu doprovázejí důležité osoby.

(pel)