Doktoři a zdravotní sestry mají smůlu. Ministr se s odbory na růstu platů zdravotníků nedohodl.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se s lékařskými a zdravotnickými odbory nedohodl na výši růstu platů zdravotníků. Nabízel jim 7 procent do tarifních platů zaměstnanců v příspěvkových organizacích ministerstva. Odbory však požadují 10 procent pro všechny, jak jim slíbila předchozí vláda.

„My nemáme přímý vliv na odměňování v jiných nemocnicích než ministerstvem přímo řízených a některých krajských,“ řekl ministr.

Odmítá navíc plošné odměňování, ředitelé nemocnic si podle něj mají sami rozhodnout, komu a kolik přidají.

Peníze na to příští rok podle něj mít budou, do nemocnic půjde o 20 miliard korun víc než letos.

„Předpokládáme, že k navýšení dojde a bude ještě větší. Ale na tom se s odbory neshodneme. Zaměstnavatelé vnímají, že problém existuje, a nedovolí si nezaplatit personál. Ředitel, který mu nezaplatí a personál mu odejde, si nemocnici moc dlouho neudrží,“ dodal Vojtěch.

Odbory nejsou spokojeny

Odbory ale ředitelům nevěří, že se peníze navíc dostanou k zaměstnancům.

„My s tím výsledkem samozřejmě nejsme spokojeni,“ řekla šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Jí vedený svaz je od poloviny srpna ve stávkové pohotovosti. Podporuje ji i Lékařský odborový klub.

„Je na denním programu to, že třeba sestřičky, které by měly mít maximálně patnáct, šestnáct dvanáctihodinových směn, jich mají i více než dvaadvacet. Odliv zaměstnanců z nemocnic je pravděpodobný. To desetiprocentní navýšení platů mělo být základním stabilizačním prvkem,“ uvedla šéfka odborového svazu.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260 tisíc lidí, v sociálních službách kolem 100 tisíc. Průměrný výdělek zdravotníka zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu.

Průměrný hrubý plat sester byl loni podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28 500Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30 866 korun, v nestátní 25 434 Kč.

Průměrný plat lékaře specialisty ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí loni 71 199 korun.
Mzda specialisty v soukromém zařízení je v průměru 49 639 korun.

(pel)