Podnikatelské odbory tvrdí, že skutečný Den daňové svobody v ČR nastal v letošním roce až dnes, tedy 12. září.

Skutečný Den daňové svobody nastal v letošním roce až dnes, tedy 12. září. Informovaly o tom Podnikatelské odbory, podle kterých se situace bude nadále zhoršovat. Symbolický Den daňové svobody je výpočtem toho, jakou část roku poplatníci pracují a vydělávají jen pro stát, a kolik času pracují a vydělávají jen pro sebe.

Podnikatelské odbory varovaly, že ve skutečnosti tento den letos připadl až na 12. září.

Podle výpočtů společnosti Deloitte připadl den daňové svobody v ČR na sobotu 23. června. Podle výpočtů Liberálního institutu nastal den daňové svobody v ČR už 22. května. Podle této organizace tak občané v Česku pracovali v roce 2018 výhradně na stát „jen“ 142 dní.

S tím ovšem Podnikatelské odbory nesouhlasí.

„Zdanění neskončí tím, že nám výplata přistane na účtu. Státu z čistých peněz platíme dál, z každého běžného nákupu DPH, obrovské spotřební daně nebo poplatky úředníkům. A malý podnikatel? Ten je na tom ještě hůř,” uvedl předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

„Přičtěte si náklady na EET, evidenci a výběr daní pro stát, přípravu kontrolních hlášení a další, a snadno zjistíte, že pro státní hydru pracujete až 285 dnů v roce. To je stav, který nemá v historii země obdoby, a bavíme se tak spíš o dni daňové NEsvobody,” zdůraznil Bábek.

Více než 1500 podnikatelů sdružených v Podnikatelských odborech se rozhodlo upozornit na stále rostoucí daňové zatížení práce. Proto vypočetli den, kdy občan konečně odevzdá státu všechny peníze, které mu stát bere.

Výpočet Podnikatelských odborů vychází z metodiky Davida Marka z Deloitte. Ta počítá podíl celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu. Podnikatelé však tvrdí, že je navíc potřeba připočítat výdaje ze zdanění průměrného spotřebního koše a u podnikatelů navíc ještě stále rostoucí množství kontrol, hlášení, povinností vůči státní správě.

„A taky ohromné množství času, které musíme věnovat tomu, abychom se vyrovnali s neschopnosti státu – ať už jde o nutnost zajišťovat na úřadech potvrzení, průkazy a nejrůznější osvědčení, suplování práce nefunkční České pošty nebo třeba stání na rozkopané D1 či kroužení městem ve snaze zaparkovat,” podotkl člen Podnikatelských odborů David Kotásek.

„Z našich kalkulaček tak vychází, že zaměstnanci zbývá asi 30 – 35 % peněz, které ve skutečnosti vydělal, živnostníkovi pak jen asi 29 %. Přibližně 70 % ceny své práce, tedy peněz a energie věnujeme na provoz státní hydry,” dodal Kotásek.

Je to v posledním roce už po několikáté, kdy Podnikatelské odbory upozornily na neúnosné daňové zatížení práce. Jejich
video nazvané „O státním Otesánkovi“ se v posledním roce stalo hitem sociálních sítí, kde nasbíralo více než 1,8 milionu zhlédnutí a dalších 38 tisíc sdílení. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Další den daňové svobody nastal 23. června. Podle podnikatelů však nastane až v září

Den daňové svobody připadl letos na 22. května. Lidé v Česku pracovali na stát 142 dní