Viktor Orbán se v Evropském parlamentu tvrdě opřel do EU. Maďarský premiér odmítl nařčení, že by porušoval základní hodnoty EU, právního státu a lidských práv, zároveň zkritizoval Evropský parlament za to, že chce rozhodovat o tom, co je pro Maďary správné.

Europoslanci budou ve středu hlasovat o doporučení, aby Evropská komise zahájila proti Budapešti řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot, na nichž je Evropská unie založena. Budapešti by teoreticky mohlo hrozit i pozastavení hlasovacích práv v Unii.

Evropská komise už poslala Maďarsko k unijnímu soudu kvůli podobě maďarského zákona o azylu a navracení uprchlíků. Budapešť také dostala v červenci dva měsíce čas na vysvětlení dalšího zákona, kterým byla zakázána jakákoli pomoc lidem žádajícím o azyl.

„Odsoudíte Maďarsko, které je už tisíc let součástí křesťanské Evropy a i svou krví bojovalo za svobodu a demokracii,“ prohlásil před středečním hlasováním Orbán.

„Chcete většinou hlasů rozhodovat, co je pro Maďary správné. Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“ uštěpačně se ptal Orbán, jehož strana v dubnu vyhrála třetí parlamentní volby za sebou, a to jasnou většinou.

Teď se ale EP podle Orbána chystá umlčet ty, co nemají stejný názor, například na migrační politiku, a potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty. A ptal se také, zda snad má pykat Maďarsko za to, že se nechce stát „zemí přistěhovalců“.

Kritiku europoslanců na Orbánovu adresu ale podpořila Evropská komise.

„Bohužel, musíme sdílet znepokojení ohledně nezávislosti soudnictví, korupce a dodržování základních práv, včetně akademických svobod a svobod médií. Opatření maďarské vlády omezují občanskou společnost,“ prohlásil místopředseda EK Frans Timmermans.

Za neslučitelné s unijním právem označil i politiku maďarské vlády vůči migrantům a zacházení s žadateli o azyl, které podle komisaře „není zrovna křesťanské“. Varoval také, že nelze ani tolerovat pochybení v zacházení s unijními penězi. Komise bude Maďarsko dále sledovat a „přijme potřebné kroky, pokud to bude nutné“.

Stejné proceduře, o které budou ve středu hlasovat europoslanci, čelí od loňského roku také Polsko. Maďarský parlament na počátku tohoto roku schválil rezoluci, v níž vyjádřil Varšavě podporu. Pro odebrání hlasováních práv některé členské zemi EU by musely hlasovat všechny zbylé státy. (jaz)