Česká republika se podle Okamurovy SPD stává jednou z nejdražších zemí Evropy pro své obyvatele.

Česká republika se podle ekonomů stává jednou z nejdražších zemí Evropy pro své obyvatele. Za české platy si obyvatelé ČR koupí mnohem méně věcí než lidé v okolních státech západní Evropy. Zdůraznila to ve svém prohlášení Okamurova SPD.

Podle SPD jsou v Česku mnohem dražší například byty, elektřina, voda nebo jídlo.

„Odborníci navíc očekávají, že situace se bude dále zhoršovat,“ konstatovala strana v prohlášení.

„Ceny jídla, bydlení a třeba elektřiny patří v rámci Evropské unie k nejvyšším ve srovnání k průměrným platům, které jsou oproti takovým státům jako je třeba Německo třetinové. Navíc dvě třetiny našich pracujících občanů na průměrnou mzdu, která je aktuálně necelých 32 tisíc korun hrubého, ani nedosáhne,“ zdůraznila mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Lidem pak prý „zbývá v peněžence stále méně peněz“.

SPD zdůraznila, že aktuálně chybí jen v Praze 20 tisíc bytů.

„Drahé je i nájemní bydlení, které je stále méně dostupné zejména mladým. Přispívá k tomu i měnová politika České národní banky, která navíc avizovala zvýšení úrokových sazeb, které se dále promítnou do zdražení hypotéčních úvěrů,“ stojí v prohlášení SPD.

„Vše je důsledkem špatné hospodářské politiky dosavadních probruselských vlád, včetně současné vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM.“

Hnutí SPD v této souvislosti dlouhodobě upozornilo na „příliš velké marže nadnárodních koncernů, které navíc odvádějí své zisky a dividendy do svých mateřských zemí“.

S tím, že nadnárodní koncerny šetří na mzdách a stát pak často musí lidem doplácet základní životní úroveň formou sociálních dávek.

„Je to koloniální systém vykořisťující naši zem,“ uvedla SPD v prohlášení. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Ekonom Karel Kříž, autor výrazu „Česko je krmelec Evropy“: Jsme jen kolonie Západu