Odbory požadují, aby se uzákonilo 5 týdnů dovolené...

V Praze se sjelo na schůzi zhruba 1300 odborářů z celého Česka. Jednali o zvýšení mezd, zkrácení pracovní doby a uzákonění pěti týdnů dovolené. Zaměstnavatelé se prodloužení dovolené brání.

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) plánuje vydat doporučení, o jaké zvýšení mzdy by si pracovníci pro příští rok měli říct. Odbory budou debatovat také o bezpečnosti práce nebo požadavku na zkrácení pracovní doby.

Odbory budou prosazovat uzákonění pěti týdnů dovolené v zákoníku práce, představil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dílčí závěr jednání. Zaměstnavatelé se prodloužení dovolené brání, týden volna navíc vnímají jako bonus.

ČMKOS je největší odborová centrála v Česku, sdružuje dvacet devět svazů s celkem třemi sty tisíci členů. V soukromé sféře působí šestnáct svazů, ve veřejném sektoru třináct. Před několika lety odborová konfederace zahájila kampaň Konec levné práce. Pro zaměstnance veřejných služeb a správy požadovala pro příští rok růst platových tarifů o deset procent. Nakonec se předáci s vládou dohodli na průměrném navýšení sumy na platy o osm procent, přidávání nebude plošné.

Dá se očekávat, že podobně vysoké požadavky jako ve veřejných službách budou mít předáci i na růst mezd ve firmách. Zaměstnavatelé skokové přidávání odmítají. Poukazují na to, že výdělky rostou rychleji než produktivita práce.

Podle informačního systému o průměrném výdělku, který spravuje ministerstvo práce, loni průměrná mzda v soukromém sektoru dosáhla 30 930 korun. Zvýšila se meziročně o 6,8 procenta. Polovina pracovníků vydělávala nad 26 037 korun, tento medián se zvedl o 7,3 procenta. Celkem v privátní sféře bylo 3,06 milionu zaměstnanců. (jaz)