V Itálii jsou čím dál větším problémem rostoucí počty migrantů-kriminálníků. Italský ministr vnitra chce proto v následujících dnech předložit plán deportace. Šéf Ligy se tak rozhodl kvůli masivnímu zvýšení počtu běženců podezřelých z trestných činů. Přistěhovalcům navíc omezí ochranu a vezme jim část peněz.

„Více přistěhovalectví znamená více kriminality, čísla jsou jasná,“ uvedl Salvini.

Salvini dále upozornil na údaje ministerstva vnitra. Ty ukázaly, že více než polovinu lidí zatčených policií v posledním týdnu tvořili běženci.

Další zpráva ministerstva vnitra zveřejněná minulý měsíc naznačila, že migranti tvoří téměř  třetinu všech podezřelých z trestných činů na celostátní úrovni, přestože tvoří pouze přibližně 8 procent populace.

V některých koutech země jsou problémem zločinecké gangy migrantů, zejména těch z Nigérie.

Salvini proto v příštích dnech předloží svůj plán deportace.

Šéf Ligy bude usilovat o zrušení dosavadní praxe humanitární ochrany. Ta se uděluje žadatelům o azyl, kteří nemají nárok na plný azyl, aby mohli zůstat v zemi, napsal italský deník Il Giornale .

Další zásadní změnou by mělo být odebrání části peněz vyčleněných na příjem žadatelů o azyl. Finance by měly naopak putovat na dobrovolnou a nucenou repatriaci.

Salvini věří, že v roce 2018 půjde 500 tisíc eur na repatriační fond. V roce 2019 a 2020 by pak tato částka měla vzrůst až na 1,5 milionu eur.

(pel)