Kubánci používají kondomy netradičním způsobem - třeba jako gumičky do vlasů nebo návnady na ryby. Obyvatelé komunistické země se tak snaží bojovat s permanentním nedostatkem zboží...

Kubánci řeší permanentní nedostatek zboží netradičně. Různé věci proto používají vynalézavě a všemi možnými způsoby. Třeba kondomy našly své uplatnění při rybaření, kvašení vína nebo jako gumičky do vlasů.

Sankce Spojených států a nefunkční centralizovaná ekonomika způsobily, že regály kubánských obchodů zejí dost často prázdnotou. A když je k dispozici něco z dovozu, prodává se to s výraznou přirážkou nebo na černém trhu.

Prezervativy jsou však výjimkou. Kondomů, jak domácí výroby tak dovážených z Asie, je v nabídce relativně dostatek. A díky státním dotacím jsou i levné.

Krabička tří kondomů stojí jen jedno kubánské peso (asi 80 haléřů). A tak není divu, že našly na Kubě širokého uplatnění.

Na koncertech a oslavách dětských narozenin se kondomy nafouknou a ve vzduchu se pak vznášejí balonky s bělavým nádechem.

Podél pobřeží se na moři vznášejí plováky vyrobené z několika spojených nafouknutých kondomů s návnadou na háčku nebo rybářským prutem. To umožňuje rybářům, které přísné kontroly úřadů na lodích kvůli obavám z nelegální migrace prakticky uvěznily u pobřeží Kuby, poslat své háčky dál od břehu.

Stylistka havanského kadeřnictví Sandra Hernándezová kondomy používá jako gumičku do vlasů.

Vinař Orestes Estevez ve svém domě v Havaně zase prezervativy nasazuje na hrdla láhví, ve kterých kvasí víno. Guma se nafukuje a vzpřimuje spolu s tím, jak se při kvašení uvolňují plyny. Jakmile praskne, proces je u konce. Estévez pak prodává víno ve své garáži.

(pel)