Žádný brexit nakonec nemusí být, upozornila britská premiérka Theresa Mayová...

Britská premiérka Theresa Mayová zpochybnila brexit a varovala členy své Konzervativní strany. Pokusy některých zákonodárců podkopat její plán na odchod Velké Británie z Evropské unie mohou podle ní totiž vést k tomu, že „také nemusí být vůbec žádný brexit“.

Uvedl to britský nedělník The Mail on Sunday.

„Moje poselství pro naši zemi o tomto víkendu je jednoduché – musíme se soustředit na dosažení pozitivního výsledku,“ uvedla Mayová.

„Pokud tak neučiníme, riskujeme tím, že nakonec žádný brexit nebude,“ dodala.

Mayová hodlá podle aktuálního plánu zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignovali ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis.

Plán Mayové na vystoupení Británie z EU kritizoval v rozhovoru s listem The Sun tento týden také americký prezident Donald Trump.  Podle něj tím britská premiérka Theresa Mayová ohrožuje obchodní spolupráci mezi Británií a USA.

„Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu o volném obchodu s Británií,” řekl Trump.

Později Trump při schůzce s Mayovou názorově obrátil a premiérku chválil. Prohlásil, že rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie, a slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat.

(pel)