Zázrak se podařil: všichni thajští kluci i jejich trenér uvěznění v zatopeném jeskynním komplexu byli zachráněni.

Všichni thajští kluci a jejich fotbalový trenér uvěznění v zatopené jeskyni v Thajsku byli zachráněni. Záchranná operace skončila dokonalým úspěchem. Záchranářům se podařilo během úterý vyvést do bezpečí poslední skupinu 4 kluků i s jejich trenérem z jeskynního komplexu na severu země.

Posledního zachráněného chlapce vynesli na nosítkách. Jako poslední opustil jeskyni trenér Ekkapol Chantawong.

O úspěšném dokončení záchranné akce informovala speciální jednotka thajského námořnictva.

Skupina 12 mladých fotbalistů a jejich trenér byli v jeskyni uvězněni celkem 18 dní. Zvládnout situaci zřejmě chlapcům pomohl jejich fotbalový trénink, takže byli v dobré konci. Uklidňoval je jejich trenér, který s nimi do jeskyně šel. Jako bývalý mnich s nimi meditoval.

Nejmladšímu z kluků je 11 let, nejstaršímu je 17.

Všech 12 mladých fotbalistů už bylo převezeno do nemocnice. Chlapci jsou prochladlí, skupina zachráněná v pondělí má stále sníženou teplotu. Dva malí fotbalisté (z prvních 2 zachráněných skupin) mají lehčí plicní infekci.

Záchranářům se povedlo něco, co podle jednoho z českých záchranářů bylo nemožné a vyloučené, tedy částečně zatopeným jeskynním komplexem proplout i s chlapci pod vodou za pomoci potápěčů. Část chlapců přitom vůbec neuměla plavat.

Thajští kluci prokázali neuvěřitelnou sílu a klid, ocenil je záchranář

Thajští chlapci dokázali neuvěřitelnou sílu a schopnosti. Řekl to jeden z členů mezinárodního záchranného týmu Ivan Karadzic, který měl na starosti výměnu lahví se vzduchem a průchod úzkým hrdlem v půlce cesty.

„Jsou donuceni udělat něco, co žádné dítě před nimi nikdy neudělalo. Potápět se v jeskyni není pro jedenáctileté kluky normální. Potápějí se v prostředí, které je považováno za extrémně nebezpečné, za nulové viditelnosti, jen za světla baterek, které jsme přinesli,“ řekl Karadzic.

„Nechápu, jak můžou být tihle malí kluci tak klidní, když si uvědomíte, že byli uvězněni dva týdny v jeskyni a neviděli mámy. Neuvěřitelně silní kluci. Zcela nepředstavitelné.“

Přiznal, že sám byl vyděšený, když viděl prvního potápěče s jedním z chlapců. Byli vidět na padesát metrů, dál vidět není.

„Pořád jsem nevěděl, jestli je to jen tělo oběti, nebo živý kluk. Ano, bylo to děsivé a nepříjemné, ale když jsem viděl, že je naživu, dýchá a vypadá v pořádku, bylo to fajn.“

Elon Musk nechal pro thajské kluky během 8 hodin sestrojit miniponorku, do které se vejde 1 člověk.

Do záchranných akcí se snažil osobně na místě zapojit i americký podnikatel Elon Musk. Nejdříve navrhl záchranu pomocí podvodního nafukovacího tunelu.

Následně nechal během 8 hodin sestrojit zvenčí řízenou miniponorku, do které se vejde 1 člověk.

Musk nakonec tuto svou narychlo vybudovanou miniponorku nechal v Thajsku a odletěl. Podle stanice Sky News se ukázalo jeho nejnovější zařízení jako „nepraktické”. (sfr)

Více o tom čtěte ZDE:

Musk na záchranu thajských kluků z jeskyně vyrobil za 8 hodin miniponorku