K heroické záchraně všech mladých fotbalistů ze zatopené jeskyně gratulovali Trump i Merkelová. Americký prezident označil jeskyni za zrádnou.

Angela Merkelová, Donald Trump, Theresa Mayová, ale třeba i ministr Hamáček pogratulovali thajskému námořnictvu k záchraně 12 kluků a jejich trenéra ze zatopené jeskyně Tham Luang. Fotbalový klub Manchester United pozval všechny zachráněné chlapce na svůj stadion. 

Prvním politikem, který reagoval na šťastnou zprávu o vysvobození všech chlapců a jejich trenéra, byla islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir.

„Naděje, soucit a odvaha dnes vyhrály. Od všech přátel z Islandu posílám nejvřelejší přání, aby se všichni stateční hoši uzdravili,“ napsala premiérka.

Záhy se ke gratulacím připojili světoví státníci včetně německé kancléřky Angely Merkelové, jejíž mluvčí ocenil „vytrvalost odvážných kluků i jejich trenéra a schopnosti a odhodlání jejich záchranářů“.

Jménem Spojených států amerických thajskému námořnictvu gratuloval také prezident Donald Trump, který jeskyni Tham Luang nazval zrádnou.

„Jaká krásná chvíle – všichni vysvobozeni, skvělá práce!“, uvedl Trump.

„Těší mě úspěšná záchrana uvázlých lidí v Thajsku. Svět sledoval a bude salutovat odvaze všech zúčastněných,“ napsala britská premiérka Theresa Mayová.

Záchrannému týmu poblahopřál i miliardář Elon Musk, který svou pomoc Thajsku, včetně mikroponorky nabídl přímo na místě.

Vzhledem k tomu, že zachránění kluci jsou fotbalisté, ozvaly se i fotbalové kluby.

Manchester United pozval zachráněné kluky na stadion Old Trafford; samozřejmě až poté, co se zdravotně zotaví.

Římský fotbalový klub AS Roma pak vzpomněl na zesnulého potápěče Samana Kunana, který zemřel, když chlapcům dopravil kyslík.

K záchraně se vyslovil i český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček.

„Chtěl bych vyjádřit svůj obdiv celému záchrannému týmu. Jsem rád, že naše pomoc nebyla nutná a všichni jsou v pořádku. Děkuji našim dvěma hasičům, kteří pomáhali na místě,“ zdůraznil Hamáček. (sfr)