Ministryně spravedlnosti Taťána Malá rezignuje na post ministryně spravedlnosti. Resort podle svých slov opouští kvůli mediální kampani, která by poškozovala vládu Andreje Babiše. Malá byla nařčena, že během vysokoškolských studií opsala hned 2 diplomové práce. Ministryní byla pouhých třináct dní.

Premiér Babiš řekl, že požádá Miloše Zemana, aby dočasně pověřil řízením ministerstva jeho samotného.

„Je to moje vlastní rozhodnutí. V žádném případě nepřiznávám žádné pochybení,“ řekla Malá.

Premiér Andrej Babiš Malé poděkoval a řekl, že na středeční hlasování o důvěře vládě nebude mít odstoupení Malé vliv. Uvedl také, že ještě nemá vyhlédnutého žádného náhradníka.

„Výbor vyjádřil Táně Malé podporu. Jsme přesvědčeni o tom, že nepodváděla. Hnutí za ní stojí,“ řekl Babiš.

Malá v pondělí na svolaném brífinku své diplomové práce obhajovala. Podle ní jsou v pořádku.

Malá studovala ekonomiku na Mendelově univerzitě v Brně a právo na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě. U obou jejích prací vyvstaly otázky ohledně původnosti jejich obsahu. Český rozhlas upozornil na to, že systém na odhalování podvodů našel v její diplomové práci z roku 2011 opakovanou shodu s příspěvky na internetu i s prací jiné autorky.

Následně se podobné pochyby objevily i u její diplomové práce z Mendelovy univerzity. Právo vlastní analýzou textu o chovu králíků z roku 2005 zjistilo, že Malá opisovala od studentky Zity Pavlišové, která práci na obdobné téma sepsala dva roky před ní. (jaz)