V Německu aktivisté demonstrovali na podporu neziskovek, které zachraňují z moře migranty a dovážejí je do EU (ilustrační foto).

V Německu lidé veřejně podpořili neziskovky, které zachraňují migranty na moři. V Berlíně a dalších městech se konaly demonstrace na podporu nevládních humanitárních organizací, které se snaží bezpečně přes moře převážet do Evropy migranty z Afriky. Kritizovali také ministra vnitra Horsta Seehofera.

Podle organizátorů akce se průvodu ulicemi Berlína zúčastnilo asi 12 tisíc lidí. Policie však jejich počet odhadla jen na několik tisíc.

Někteří demonstranti měli na sobě oranžové záchranné vesty. Nesli transparenty s nápisy: „Nelidskost není politický názor“ a „Lidská práva nekončí ve Středomoří“.

Další protesty se konaly v Mnichově či v Lipsku.

Účastníci akce také kritizovali ministra vnitra Seehofera, který obhajuje tvrdý přístup vůči imigrantům.

Podle demonstrantů Seehofer „využívá utrpení lidí na moři“ ke svým politickým zájmům podobně jako rakouský kancléř Sebastian Kurz či italský ministr vnitra Matteo Salvini.

„Porušují lidská práva, to je nesnesitelné a odporné,“ uvedli organizátoři.

Do Německa v roce 2017 přišlo 186 644 žadatelů o azyl. Na vrcholu takzvané migrační krize v roce 2015 do Německa přišlo 890 tisíc žadatelů o azyl. O rok později jejich počet klesl na 280 000. Uprchlíci nejčastěji pocházejí ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu. (sfr)